Tijdrit BinckBank Tour in augustus door Den Haag

De internationale BinckBank Tour komt op zaterdag 17 augustus naar Den Haag. De voorlaatste etappe van deze zevendaagse wielerkoers is een individuele tijdrit die voor een groot deel op de Benoordenhoutseweg wordt verreden.

Door

De BinckBank Tour is een wielerronde die sinds 2005 jaarlijks in augustus plaatsheeft in Nederland en België. Na de Amstel Gold Race (in Zuid-Limburg) is deze koers de enige Nederlandse wedstrijd met de UCI World Tour-status, de hoogste in het internationale wielercircuit. Aan de BinckBank Tour doen 161 renners mee.

Wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, sport) is blij dat ‘deze gerenommeerde ronde’ voor het eerst in haar bestaan Den Haag aandoet. “Er komen veel bezoekers naar de stad; horeca kunnen zakendoen.” De Mos hoopt dat de tijdrit zo’n 20.000 bezoekers zal trekken. De tijdrit wordt live uitgezonden in Nederland en België. “En de samenvatting is in 197 landen te zien. De wereld kijkt op 17 augustus naar Den Haag,” jubelt De Mos.

Parcours BinckBank Tour

Het parcours van de negen kilometer lange tijdrit start op de Bezuidenhoutseweg, tegenover het Centraal Station. De renners rijden vervolgens via de Laan van Nieuw Oost-Indië naar de Benoordenhoutseweg. Deze fietsen ze af tot de Landscheidingsweg. Daar keren de fietsers, om vervolgens dezelfde route terug rijden. De finish is op het Malieveld.

 

Als kleine jongen droomde ik ervan om wedstrijden in mijn eigen stad te koersen. Helaas kwam dat er nooit van.
Michael Boogerd (Haagse ex-profrenner)

 

Het parcours van de tijdrit. (Door Gemeente Den Haag)

De Haagse ex-profrenner Michael Boogerd, momenteel ploegleider van het Nederlands-Belgische team Roompot-Charles, is blij met de Haagse tijdrit. “Ik heb bijna vijf jaar in het Bezuidenhout (De Vriesstraat, red.) gewoond. Daar komt het parcours straks bijna langs, helemaal gaaf. Als kleine jongen droomde ik ervan om wedstrijden in mijn eigen stad te koersen. Helaas kwam dat er nooit van. Maar gelukkig kan ik als ploegleider nu toch betrokken zijn bij een wielerwedstrijd in Den Haag.”

Twee jaar geleden was Voorburg het decor van de tijdrit van de BinckBank Tour. De Zwitser Stefan Küng won toen in de stromende regen. Tot de eerdere winnaars van de ronde behoren renners als Tom Dumoulin, Niki Terpstra en Lars Boom.

Tour de France

Volgens Boogerd geniet de BinckBank Tour aanzien in het peloton. “De meeste renners zien dit niet als verplicht nummertje, maar willen dolgraag de eerste plek halen. Kijk maar naar het rijtje met winnaars, daar zitten grote renners tussen.”

 

Ik zie de BinckBank Tour dan ook als een mooie opmaat naar een nóg grotere koers.
Richard de Mos (sportwethouder)

 

Toch reikt de ambitie van het Haagse stadsbestuur verder dan het organiseren van een etappe in de BinckBank Tour. Eind vorig jaar gaf Richard de Mos in deze krant al aan de mogelijkheid te onderzoeken of de Tour de France – de grootste wielerwedstrijd ter wereld – in Den Haag kan starten. “Ik wil dat Den Haag de wielerhoofdstad van Nederland wordt. De ambitie om een drieweekse, grote ronde te organiseren hebben wij nog steeds. Ik zie de BinckBank Tour dan ook als een mooie opmaat naar een nóg grotere koers.”

Het organiseren van een grote wielerwedstrijd kost De Mos alleen wel veel geld. Manieren om dit te financieren onderzoekt de wethouder nu. Voor de camera van Omroep West verklaarde De Mos dat hij de BinckBank Tour voor het relatief lage bedrag van 95.000 euro heeft weten binnen te halen.

Standaardportret
Bekijk meer van