Scheveningen wil voorronde America’s Cup organiseren

Scheveningen wil in 2020 een grote voorronde van de America’s Cup, de ‘Formule 1 van het zeilen’, organiseren. Eind deze maand moet duidelijk worden of het project financieel haalbaar is.

Door

Scheveningen ontpopt zich steeds meer als een gerenommeerd internationaal zeilcentrum. Vorig jaar bezochten 337.000 mensen de Volvo Ocean Race, in juni komen dertig zeilschepen naar ‘Sail op Scheveningen’ en de kans is reëel dat in 2020 weer een topevenement in de badplaats plaatsheeft. Scheveningen wil een voorronde van de America’s Cup organiseren, de hoogste prijs in de internationale zeilsport. Vanwege het hightechkarakter van de boten en het spektakel van de races wordt de beroemde America’s Cup ook wel de ‘Formule 1 van het zeilen’ genoemd.

In maart 2021 is de finale van deze wedstrijd bij de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Auckland. Eén land daagt dan titelverdediger Team New Zealand uit. Wie zich plaatst voor deze eindstrijd, wordt bepaald in een serie voorrondes. Scheveningen wil in juni 2020 zo’n wedstrijd organiseren.

Tienpont won de America’s Cup al

Of dat gaat lukken, hangt af van Simeon Tienpont. Deze schipper, geboren op Goeree-Overvlakkee, won in het verleden als lid van een Amerikaans team al twee keer de America’s Cup. Hij richtte vorig jaar in Scheveningen team DutchSail op en hij probeert nu voldoende geld bijeen te brengen. In een recent interview met NRC Handelsblad liet hij doorschemeren zo’n 60 miljoen euro nodig te hebben voor onder andere technische kosten en het betalen van de staf. Eind deze maand moet duidelijk worden of het project financieel haalbaar is.

 

Dat is een enorme boost voor Den Haag als hét zeezeilcentrum van Noordwest-Europa.
Richard de Mos (sportwethouder)

 

Als Tienpont erin slaagt mee te doen aan de kwalificatiecyclus, zal volgend jaar op de Noordzee hoogstwaarschijnlijk een voorrace plaatshebben. Sportwethouder Richard de Mos (Groep de Mos) hoopt vurig dat het zover komt. “Dat is een enorme boost voor Den Haag als hét zeezeilcentrum van Noordwest-Europa. En het is supergoed voor de lokale economie. Ik roep daarom bedrijven op om Simeon Tienpont financieel te steunen.”

WK zeilen

In 2022 organiseert Scheveningen ook het WK zeilen en het stadsbestuur is in gesprek met de organisatie van de Volvo Ocean Race om deze wedstrijd over een aantal jaar weer naar Den Haag te halen.

Meer informatie: www.dutchsail.com

Standaardportret
Bekijk meer van