WK zeezeilen in Scheveningen: ‘Het is echt schaken op zee’
Het WK zeezeilen brengt voor het eerst in veertig jaar een dergelijk grote wedstrijd naar de badplaats.
Een vergelijking tussen de Volvo Ocean Race en The Hague Offshore Sailing World Championship, zoals het WK zeezeilen officieel heet, gaat volledig mank. “Als de Volvo Ocean Race de marathon is, dan zijn wij de kortebaanwedstrijden,” zegt Marcel Schuttelaar, voorzitter van de Jachtclub Scheveningen en van de organisatie. “De 24 uur van Le Mans vergeleken met de Formule 1.”
In plaats van zeven racemonsters strijden er van 12 tot en met 20 juli maar liefst 110 zeilboten met kajuit om de mondiale titel. Dat doen ze in drie klassen, afhankelijk van de lengte van de boot (tien tot zeventien meter). Op die vaartuigen zitten zes tot twaalf bemanningsleden.
“We krijgen dus drie wereldkampioenen. Dat lijkt logisch maar dat is het niet. Omdat al die boten heel verschillend zijn, zijn er handicaps ingevoerd. Hoe sneller de boot, hoe groter de correctie. Dat wordt verrekend in de eindstand. Maar in de zeezeilwereld bestaan twee handicapsystemen: ORC en IRC. Wij maken nu voor iedere boot een berekening volgens beide systemen, delen het getal door twee en hebben een winnaar. Dat is voor het eerst in de geschiedenis dat het zo wordt gedaan. Wel typisch Nederlands om met een poldermodeloplossing te komen.”
Alles komt bij elkaar: ervaring, tactiek, techniek, goede bemanning, de juiste hoek, wind en stroming.
De boot van Schuttelaar, de IJsvogel, vaart ook mee, maar zelf staat hij niet aan het roer. “Dat zou weleens de schijn van belangenverstrengeling kunnen hebben…”
Niettemin had hij graag meegevaren. “Omdat het een prachtige sport is. Het is schaken op zee. Alles komt bij elkaar: ervaring, tactiek, techniek, goede bemanning, de juiste hoek, wind en stroming. En dan moet je ook nog eens afrekenen met de concurrentie. Alles moet kloppen. Zeilen kan je zo leren, maar je hebt je hele leven nodig om goed te leren zeilen.”
Race Village
Net als de Volvo Ocean Race heeft het WK zeezeilen, dat met een budget van 350.000 euro werkt, een Race Village. Dat is gevestigd aan de Hellingweg en is dagelijks gratis te bezoeken. Hier staan zeilsportstands, zijn clinics en kunnen kinderen leren zeilen. Er is ook muziek. En de meer dan duizend zeilers lopen er rond. “Het WK is voor iedereen vanaf de havenhoofden en het strand goed te volgen, omdat we dicht onder de kust varen. Eén keer hebben we een wedstrijd op volle zee, die waarschijnlijk anderhalve dag duurt.”
Het WK past goed in het streven om van Den Haag en Scheveningen de zeilhoofdstad van Noordwest-Europa te maken. “Dat gaat ook gebeuren,” zegt Schuttelaar. “De spin-off van dit evenement is voor de maritieme wereld mogelijk groter dan die van de Volvo Ocean Race. Dat is een groot publieksevenement, hier krijgt vooral de watersport een enorme impuls van. Het duurt geen veertig jaar meer voor Scheveningen nog een dergelijk evenement kan organiseren. Het aantal aanbiedingen groeit.
Vanwege een gebrek aan ruimte hebben we er dit jaar twee moeten afzeggen. Dat zijn zaken die we volgend jaar gaan oppakken. Inmiddels is al duidelijk dat in 2019 de ‘Scheveningen 500 mijl’, een wedstrijd naar het Franse Brest en terug, op het programma staat. Er valt dus ook de komende jaren genoeg te beleven met de zeilsport voor Scheveningen.”
WK zeezeilen, donderdag 12 t/m vrijdag 20 juli, Scheveningen. Meer informatie: www.offshoresailingworlds2018.com