Rugbyers veroveren strand van Scheveningen

Het North Sea Beach Rugby-toernooi in Scheveningen is hard op weg om het belangrijkste rugby-evenement op zand van Europa te worden. Niet voor niets wordt het EK volgend jaar in Den Haag gespeeld.

Door

Het strand van Scheveningen is zaterdag en zondag het domein van rugbyers tijdens het North Sea Beach Rugby-toernooi. Overal waar je kijkt, vanaf het havenhoofd tot aan de vuurtoren, zijn op die dagen spelers en speelsters in de weer met de ovale bal. In totaal tweeduizend rugbyers komen hier naar het strand. “En dat hadden er nog veel meer kunnen zijn,” zegt organisator Kasper Bleijenberg. “Plek zat op het strand. Maar bewust zijn we met inschrijven gestopt. We willen niet te groot worden zonder dat de organisatie kan meegroeien. Nu al zijn we twintig procent groter dan vorig jaar.”

Met deelnemers uit alle windstreken. “Teams uit Marseille, Porto, Rome, het Russische mannen- en vrouwenteam, Curaçao en uit Zuid-Afrika SA Wilddogs,” somt Bleijenberg op. “En daarnaast natuurlijk alle Nederlandse teams uit de omgeving. Met HRC, RC Delft, The Hookers en The Bassets. Bijna alle Nederlandse clubs komen met jeugd-, vrouwen- en mannenteams.”

| Foto: EBRA

Scheveningen is het eerste toernooi van de Europese beachrugbytour, die deze zomer diverse badplaatsen op het continent aandoet. Daarop zijn door de teams punten voor de ranking te verdienen. De beste teams spelen als afsluiting een finale in Portugal.

 

Teams uit Marseille, Porto, Rome, het Russische mannen- en vrouwenteam, Curaçao en uit Zuid-Afrika SA Wilddogs.
Kasper Bleijenberg (organisator)

 

Nu is het nog in Zuid-Europa waar de topteams voor de eindstrijd aantreden. Maar dat gaat veranderen.”Volgend jaar is het EK in Scheveningen,” zegt Bleijenberg, die ook vicevoorzitter van de European Beach Rugby Association (EBRA) is. “Dan is er dus naast het North Sea Beach Rugby nog een tweede toernooi in Den Haag.”

Andere spelregels

Het is rugby maar niet zoals iedereen het kent. De spelregels van het beachrugby zijn duidelijk anders.

Er staan geen palen in het zand, waardoor er geen penalty’s en conversies (waarbij de bal via een trap tussen de palen wordt gemikt) worden genomen.

Ook line-outs en scrums blijven achterwege. Een try (waarbij de bal over de achterlijn wordt gedrukt) levert geen drie punten maar één punt op. Na een tackle moet een speler binnen twee seconden de bal loslaten.

Klein veld tijdens North Sea Beach Rugby-toernooi

Het speelveld is veel kleiner, waardoor er met vijf tegen vijf in plaats van met twee vijftientallen wordt gespeeld. Wedstrijden duren twee keer vijf minuten.

Nauwelijks vier jaar geleden werd het eerste internationale beachrugbytoernooi in Scheveningen georganiseerd. Een proef. Nu is Scheveningen de hotspot voor beachrugby in Noordwest-Europa. Daar waar de sport in erkende rugbylanden als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in het mulle zand wegzakt, heeft de Haagse badplaats vaste bodem onder haar voeten.

Bleijenberg: “Dat is opvallend, maar heeft vooral met onze ligging te maken. Je bent er vanaf Schiphol in een mum van tijd, het strand is schitterend, er staat een groot beachstadion en de accommodaties voor de teams om hier te verblijven zijn prima. Er zijn namelijk genoeg hotels. Rugbyers komen dus graag naar Scheveningen.”

 

Rugbyers komen graag naar Scheveningen.

 

Aansluiting bij de EBRA heeft het proces versneld, maar niet alleen voor Nederland. Beachrugby wordt wereldwijd steeds populairder. “Je verwacht het misschien niet, maar in een land als Iran is het enorm populair. Daar gaan we volgend jaar ook een toernooi spelen. En zelfs Australië is nu lid van de EBRA. Niet echt Europa? Ze doen toch ook mee aan het Eurovisie Songfestival? Dan kunnen ze zich ook bij de EBRA aansluiten.”

| Foto: EBRA

Op termijn wordt beachrugby niet alleen in de zomer gespeeld. Het is een kwestie van tijd voordat er een (Europese) competitie komt waarin het hele jaar door gespeeld wordt. “Daarom zijn we bezig om in de Sportcampus Zuiderpark in december een toernooi te organiseren. Eerst nog alleen met jeugd, als try-out, maar daarna wordt het serieus en wordt er om de prijzen gespeeld.”

Zeno Kieft

Maar eerst dus op het zand van Scheveningen. Een kans om met de snelste vorm van rugby kennis te maken. En voor de rugbyjeugd de mogelijkheid om hun helden te ontmoeten. Zeno Kieft, de beste rugbyer van Nederland die bij het Franse La Rochelle speelt, is ambassadeur van het toernooi. Internationals als Jasey van Kampen en David Weersma (ex-HRC, nu spelend in Frankrijk) en Dirk Danen (captain van het Nederlands team) zijn mogelijk aanwezig voor een meet and greet.

“We hebben topsport en breedtesport met elkaar gecombineerd en dat ook nog eens tijdens Vlaggetjesdag (zaterdag, red.). Het loont daarom om vanuit de haven naar het strand te lopen. Een betere afsluiting van de dag is er niet.”

North Sea Beach Rugby, zaterdag 15 en zondag 16 juni, 09.00-18.00 uur, The Hague Beach Stadium, Strandweg 1. Meer informatie: www.northseabeachrugby.com

Standaardportret
Bekijk meer van