‘Het gaat niet alleen om auto’s, ook om wereldgeschiedenis’

Het Louwman Museum heeft de oudste auto’s, Nederland de jongste Formule 1-sensatie. De autosport is hot, ook bij de jeugd, en de zomervakantie is nabij. Tijd voor een museale meesterzet: een overzichtstentoonstelling van een legendarisch racemerk: McLaren.

Door

De oprijlaan van het Louwman Museum is bewust geplaveid met cobblestones, ronde losse keien. Dit remt raceliefhebbers op tijd af voor de parkeergarage, maar moet vooral alvast dat historische rijgevoel oproepen. Museumdirecteur Ronald Kooyman glimlacht. Initiator Evert Louwman (die Toyota in ons land groot maakte) en hij hadden over alles nagedacht, toen ze hier langs de N44 verdergingen met waarmee ze in Raamsdonksveer waren begonnen. Binnenin zijn behalve 250 historische auto’s, koetsen en motorfietsen ook een horecarijk Museumplein en tien zalen (voor groepen van zestien tot duizend mensen) waar jaarlijks driehondend gecaterde evenementen plaatshebben. Kooyman: “We zijn nu zeven jaar open en er komen elk jaar meer bezoekers. Vorig jaar waren dat er 152.000.”

De oudste privé-autocollectie ter wereld bevat al ruim honderd merken, waarom vanaf vrijdag 7 juli een aparte McLaren-tentoonstelling erbij? De 49-jarige directeur noemt het ‘een parel’. “De Formule 1 is hot door Max Verstappen (die overigens niet in een McLaren rijdt, red.) en nu breekt de zomer aan, een vrije periode ook voor de kinderen. Inderdaad, de laatste grand-prixzege van McLaren dateert al van 2012, maar het is een legendarisch merk en Toyota Exclusive importeert ook dít topmerk.”

McLaren’, 7 juli t/m 27 augustus, dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur, Louwman Museum, Leidsestraatweg 57. Meer informatie: www.louwmanmuseum.nl

Lees vanaf 6 juli meer over de McLaren-tentoonstelling in weekkrant Den Haag Centraal.

Abonnee worden van DHC? Klik dan hier.

| Foto: Patty Velberg

Standaardportret
Bekijk meer van