Etappefinish van Tour de France Femmes in Kijkduin

De eerste etappe van de Tour de France voor vrouwen finisht op 12 augustus 2024 in Kijkduin, na een rit door Rotterdam en het Westland.  

Door

De organisatie maakte dat woensdag in Parijs bekend. Het gaat om de ‘Grand Départ’, de eerste etappe, die begint in Rotterdam. Deze etappe voert onder meer door het Westland en Den Haag Zuidwest. Wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, sport) is enthousiast. ‘Het is fantastisch dat de openingsetappe naar Den Haag komt en dat de finish in Kijkduin is. Komende zomer zijn de jarenlange werkzaamheden in Kijkduin afgerond. De finish is daarmee een feestelijke opening van het hernieuwde Kijkduin. En ook brengen we met de finish een eerbetoon aan sporticoon Mien van Bree,’ zegt hij in een verklaring.

De Tour de France Femmes is de belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen van het seizoen. Hij gaat voor het eerst van start in het buitenland. De Grand Départ, een samenwerking tussen de steden Den Haag, Rotterdam en Dordrecht, bestaat uit een vlakke rit over 124 kilometer. De definitieve route wordt binnenkort bekend gemaakt. Wedstrijdleider is de voormalige Franse kampioen Marion Rousse.

Mien van Bree

Kijkduin is meer dan een keuze voor een fraaie locatie aan de kust. De finish verwijst ook naar Loosduinen, waar Mien van Bree (1915-1983) woonde. Zij was een pionier van het vrouwenwielrennen in Den Haag en werd wereldkampioen in 1938. Het was een tijd dat wielrennen door vrouwen nog werd afgekeurd, omdat het krijgen van kinderen nadelig zou beïnvloeden.

Mien van Bree in Loosduinen, 1937.

De derde editie van de Tour de France Femmes duurt van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus en telt acht etappes. Na de openingsetappe van Rotterdam naar Den Haag is er op 13 augustus een van Dordrecht naar Rotterdam en later die dag een individuele tijdrit door Rotterdam. Na de Zuid-Hollandse tweedaagse trekt de karavaan naar het heuvelland van Zuid-Limburg voor een etappe van Valkenburg naar Luik. De vrouwen-tour eindigt op zondag 18 augustus bergop op l’Alpe d’Huez. De vorige edities werden gewonnen door Annemiek van Vleuten (2022) en Demi Vollering (2023).

 

Standaardportret
Bekijk meer van