Rustiger maar toch vuurwerk en autobranden

De jaarwisseling is in Den Haag aanzienlijk rustiger verlopen dan anders. Toch is er nog veel vuurwerk afgestoken en zijn er veel auto’s in vlammen opgegaan.

Door

De gemeente constateert ‘een dalende trend in het aantal incidenten’. Toch wordt gesproken over een ‘een drukke nacht voor de hulpdiensten met incidenten waarbij brandweer, politie en hulpverleners veelvuldig in actie moesten komen’. Er is soms met vuurwerk gegooid naar hulpverleners. Een wagen van de brandweer is bekogeld met bakstenen. Behalve politie, brandweer en hulpverleners kwamen ook een groot aantal buurtpreventieteams is actie.

Van Zanen is positief

Burgemeester Jan van Zanen is positief over zijn eerste jaarwisseling in Den Haag. “Goed om te zien dat veel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om thuis te blijven en oud en nieuw te vieren in kleine kring. Ik ben trots op alle vrijwilligers, politieagenten, handhavers, brandweerlieden en ambulancebroeders en -zusters die hun nachtrust hebben opgegeven om alles in goede banen te leiden.”
Van Zanen constateert dat ‘de druk op de zorg niet verder is toegenomen’. Hij sluit de ogen niet voor een aantal uitwassen. “We zagen ook dat sommige mensen in de stad het nodig vonden andermans spullen te vernielen, hulpverleners met vuurwerk te bestoken en met bakstenen naar een brandweerauto te gooien. Dat gedrag is niet te tolereren.” Pas in de loop van deze maand worden de definitieve cijfers over incidenten en schade bekendgemaakt.

Voor zover bekend is de mobiele eenheid slechts één keer ingezet. Dat was op de Pachtersdreef in Bouwlust. Omstanders hinderden hier de brandweer bij het blussen van een groot vreugdevuur. Er is een korte charge uitgevoerd.

Veel autobranden

Op veel plekken werd er toch nog flink wat vuurwerk afgestoken, vooral veel vuurpijlen. Daartegen is niet of nauwelijks opgetreden door de politie. Dat was beleid. Overtredingen van het vuurwerkverbod stonden laag op de prioriteitenlijst.

De brandweer had zijn handen vol aan autobranden. Volgens een voorlopige schatting op basis van gegevens van de nieuwssite Regio15 zijn in de Haagse regio ongeveer vijftien auto’s in vlammen opgegaan. Opvallend was het grote aantal scooters dat in brand is gestoken: ongeveer acht. Vier ervan, huurscooters, stonden op de Leyweg. De brand was zo heftig dat de gevel van een nabijgelegen apotheek vlam vatte (hoofdfoto).

In Rijswijk kregen brandstichters te maken met een onaangename verrassing. Zij hadden het voorzien op een caravan. Maar daarin ontplofte na de brandstichting een gasfles waardoor de kleding van zeker twee omstanders (mogelijk de brandstichters zelf) in brand vloog. Omstanders hebben de twee gered. Het is niet bekend hoe ze er aan toe zijn; ze hebben zich naderhand niet bij een van de ziekenhuizen gemeld.

Koning maakt ronde

Koning Willem-Alexander heeft in de nieuwjaarsnacht samen met burgemeester Van Zanen, politiechef Paul van Musscher en hoofdofficier Michiel Zwinkels een ronde gemaakt door de stad. Bezocht werden het regionaal crisiscentrum van de Veiligheidsregio Haaglanden, de gemeenschappelijke meldkamer, politiebureau Hoefkade en het HMC Westeinde.

Koning Willem-Alexander bezoekt met burgemeester Van Zanen (links) het regionale crisiscentrum in Ypenburg. | Foto: Gemeente DH/Valery Kuipers

Op het politiebureau sprak de koning behalve met agenten met schoonmakers die de hele nacht op straat brandgevaarlijk materiaal weghalen. In het Westeinde Ziekenhuis spraken de Koning en de rest van het gezelschap met artsen en verpleegkundigen over hun ervaringen op oudejaarsavond. Ook werd een bezoek gebracht aan de spoedeisende hulp.

Duindorp viert feest

Donderdag ontstond aan het einde van middag opschudding toen op social media beelden rondgingen over een buurtfeest op het Tesselseplein in Duindorp. Hier kwamen ruim honderd buurtbewoners samen, onder wie veel kinderen. Een dj zorgde voor de muziek. Hoewel de anderhalve-meterregel niet in acht werd genomen, trad de politie niet op. Volgens een woordvoerder van de gemeente was het samenzijn aangemeld als ‘demonstratie’ voor het handhaven van de traditie van de vreugdevuren. “De politie heeft gewezen op de 1,5 meter. En ook de organisatie heeft opgeroepen afstand te houden. De verantwoordelijkheid ligt bij de organisatie.” Volgens bronnen op het stadhuis is besloten niet in te grijpen, om escalatie te voorkomen. Verder bleef het ook relatief rustig in Duindorp.

ADHC doet aangifte van bedreiging

Een verslaggever van AD Haagsche Courant zou in de nacht van oud en nieuw in Duindorp intimiderend zijn toegesproken en geduwd. Zij heeft zondag aangifte gedaan van bedreiging. De krant kondigde dat in zijn editie van zaterdag aan. In een commentaar schrijft chef Den Haag Axel Veldhuijzen dat zijn redactie overal haar werk moet kunnen doen. ‘Ook in Duindorp’.

Verschillende partijen in de gemeenteraad zijn ongelukkig met de gebeurtenissen in Duindorp. VVD-fractie-voorzitter Frans de Graaf noemt het buurtfeest desalniettemin ‘asociaal en onacceptabel’. Hij heeft het college van B en W om opheldering gevraagd. Ook Robert Barker (Partij voor de Dieren) is boos. ‘Zouden ze weten dat de ziekenhuizen overvol liggen? Waarom grijpt de burgemeester niet in?’, schreef hij op Twitter. Ook CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman is ontstemd. Hij stelt dat Duindorp kennelijk ‘dispensatie’ heeft gekregen om het rustig te houden, maar beschouwt dat als een ‘verkeerd signaal’ aan de rest van de stad. De woordvoerder van B en W zegt dat ‘nader wordt uitgezocht’ hoe het precies is gelopen met de ‘demonstratie’ in Duindorp.

Ook De Mos komt met aangifte

Fractievoorzitter Richard de Mos van Hart voor Den Haag kondigde aan aangifte te gaan doen van opruiing tegen het Huizense PvdA-gemeenteraadslid Dian Vrijmens. Zij schreef op Twitter: ‘Ik stel voor dat we van #Duindorp een groot vreugdevuur maken. Tot de grond toe af laten branden’. De Mos noemt dit ‘volstrekt onaanvaardbaar’.

De nieuwjaarsnacht eindigde in dichte mist, die werd verergerd door rook van vuurtjes en vuurwerk. In het Zuiderpark reed een man met zijn scootmobiel in een sloot. Elders waren er enige aanrijdingen.

[Dit stuk is op 3 januari aangepast (passage over caravanbrand Rijswijk) en aangevuld met de aangifte die ADHC heeft gedaan en de aankondiging vaan aangifte door Richard de Mos.]

 

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van