Jaarwisseling in Den Haag: Inleveren vuurwerk, veilig parkeren en activiteiten

Veel is anders dan normaal bij de komende jaarwisseling. Geen vuurwerk, geen vuren. De gemeente neemt een reeks maatregelen.   

Door

Vuurwerk-inleveracties

Omdat er dit jaar een vuurwerkverbod is, zijn er vuurwerk-inleveracties. Op maandag 28 december en dinsdag 29 december van 09:00 uur tot 17:00 uur kunnen alle typen vuurwerk tot 25 kilo worden ingeleverd op het parkeerterrein van ADO Den Haag in Forepark en op het parkeerterrein aan de Machiel Vrijenhoeklaan in Kijkduin.

De actie geldt voor alle typen vuurwerk. Ook zwaar vuurwerk dat al voor het vuurwerkverbod illegaal was. Vanwege veiligheidsaspecten kan het vuurwerk alleen lopend of met eigen vervoer worden ingeleverd. Niet toegestaan is vuurwerk te vervoeren met het openbaar vervoer. Het inleveren van het consumentenvuurwerk of ander illegaal vuurwerk kan straffeloos in het kader van de pardonregeling, zoals die door het ministerie van Justitie en Veiligheid is vastgesteld.

Veilig parkeren tijdens jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling is het mogelijk auto’s veilig te parkeren. Er zijn vijf parkeergarages waar voor tien euro kan staan. Op 31 december kan de auto worden geparkeerd en op 1 januari weer opgehaald. De parkeerder krijgt twee gratis HTM-kaartjes mee. In parkeergarage Scheveningen Bad is het parkeren gratis.

De deelnemende garages zijn:

  • Parkeergarage Laakhaven-HS (Q-Park);
  • Parkings Leyweg I en II;
  • Garage Veerkaden (Q-Park);
  • Parkeergarage Haagse Markt (Q-Park);
  • Parkeergarage Scheveningen Bad (BKS).

Betaald parkeren op straat 

Op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag geldt in principe betaald parkeren in de gebieden waar dat normaal ook zo is. Om schade door vuurwerk te voorkomen worden de automaten voor een deel afgedekt. Er zijn 30 tot 40 parkeerautomaten die tijdens de jaarwisseling helemaal op slot gaan. Let op: hier dient op een andere wijze te worden betaald. Of via een automaat die  wél in werking is, of via een parkeerapp.

Coronaproof activiteiten

Rond de jaarwisseling vinden in de hele stad ‘coronaproof’ activiteiten plaats. Zo zijn er op verschillende plekken buitensportactiviteiten voor jongeren tot 18 jaar. Ook is er online veel te beleven. Er worden veel online-activiteiten gehouden onder de naam Den Haag Inside Out.

Dit is een online-festival waaraan grote en kleinere Haagse organisaties meewerken. De activiteiten zijn te vinden op de website van Den Haag Inside Out.

Waarheen met de kerstboom?

Van 4 tot en met 13 januari 2021 worden één keer per week kerstbomen opgehaald. Kerstbomen kunnen op de ophaaldag voor 07:45 uur op de stoep worden gezet. Deze kunnen ook naar de afvalbrengstations aan de Plutostraat of De Werf worden gebracht. Op de huisvuilkalender staat wanneer de kerstbomen worden opgehaald.

Dit jaar is er ook weer de inleveractie ‘Verloot je Boompje’ in een aantal stadsdelen. Deze actie met lootjes en prijzen is voor kinderen tot en met 12 jaar. Meer informatie is te vinden op verlootjeboompje.nl.

Afval rond de jaarwisseling

Rond de jaarwisseling gaan verschillende afvalcontainers op slot om brand en schade te voorkomen. Zo zijn bijvoorbeeld alle containers voor papier en plastic verpakkingen, blik en drinkpakken dicht op 31 december 2020 en 1 januari 2021; alle containers voor textiel zijn op slot van 28 december tot en met 4 januari; tot en met zaterdag 2 januari wordt er geen grofvuil opgehaald. Het kan wel zelf naar een afvalstation worden gebracht. Vanaf maandag 4 januari 2021 is het weer mogelijk om een afspraak te maken om grofvuil of tuinafval te laten ophalen.

Kijk voor meer informatie op denhaag.nl/jaarwisseling

[Dit stuk is volledig gebaseerd op een mededeling van de gemeente Den Haag. DHC neemt die over in het algemeen belang.]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van