Partij voor de Dieren wil niet verder met ‘formatiecircus’

De eerste poging tot vorming van een nieuw Haags college van B en W lijkt te stranden nog voordat de informateurs zijn begonnen. De Partij voor de Dieren (PvdD) haakt af.

Door

‘Wij nemen afstand van dit formatiecircus,” zegt PvdD-fractievoorzitter Robert Barker. In een zondagmiddag uitgegeven persbericht distantieert de partij zich van de donderdag door Hart voor Den Haag begonnen informatieronde. Deze partij presenteerde toen twee informateurs, hoogleraar ‘decentrale overheden’ Geerten Boogaard (CDA) en oud-VVD-Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat.

De PvdD speelt een cruciale rol in de onderhandelingen. Het is door blokkades van andere partijen voor Groep de Mos alleen mogelijk om een college te vormen als de PvdD meedoet. Maar Barker voelt daar niets voor. ‘Er zijn geen logische coalities waar Groep de Mos aan deel kan nemen. Dan is het gek dat dat de informateurs niet ook openstaan voor andere opties. De grootste partij heeft hier niet het alleenrecht,’ zegt hij in het persbericht.

‘Terroristen’

Bovendien voelt de PvdD zich geschoffeerd omdat Oplaat lobbyist is voor pluimveesector en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer, beter bekend als de ‘Boerenjagersvereniging’. Hij ageert in die rol fel tegen de PvdD en noemde hun strijd voor dierenrechten eerder ‘jihadisme’. Dierenactivisten zijn volgens hem ‘terroristen’ en de PvdD is hun ‘bovengrondse variant’.
Barker in het persbericht: ‘Iemand die ons uitmaakt voor terrorist treedt ons niet bepaald onbevooroordeeld tegemoet. Zijn uitspraken gaan een grens over en zijn polariserend. De Partij voor de Dieren staat juist voor solidariteit, geweldloosheid en mededogen.’ “Hoe haal je het in je hoofd om deze man op ons af te sturen als je ons wilt overhalen om met jou in een college te gaan zitten?” voegt Barker daar door de telefoon nog aan toe.

Barker zegt verder dat hij niet op een uitnodiging voor een gesprek zal ingaan. “Het gaat niet alleen om Oplaat. Er zijn gewoon geen logische opties met Hart voor Den Haag erin. Zeker niet een met de PvdD erbij. Onze programma’s liggen mijlenver uit elkaar. Laten we dit formatiecircus nu stoppen en met een echte verkenning beginnen.”

En wat is dan een ‘echte verkenning’ volgens de PvdD? Barker: “Een informatieronde waarbij alle mogelijkheden worden onderzocht en niet alles wordt gedicteerd door de grootste partij.” Richard de Mos is maandag kort in zijn reactie op de verklaring van Barker: “Het is nu aan de informateurs.”

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van