Raad kiest donderdag nieuwe burgemeester

Donderdagavond kiest de gemeenteraad de nieuwe burgemeester van Den Haag. In een besloten vergadering in theater Diligentia buigen de raadsleden zich over de twee overgebleven kandidaten.

Door

De zevenkoppige vertrouwenscommissie van de raad heeft de afgelopen tijd sollicitatiegesprekken gevoerd met gegadigden voor het ambt van burgemeester. De commissie heeft twee kandidaten geselecteerd, waarvan één de voorkeur geniet. Deze worden donderdagavond worden voorgelegd aan de rest van de raad.

De besloten vergadering vindt plaats in Diligentia. De raadzaal op het stadhuis biedt onvoldoende ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

Nieuwe burgemeester

Het college van B en W is niet aanwezig bij de beraadslaging. Pas als de raad zijn keuze heeft gemaakt, schuiven de stadsbestuurders aan bij de aansluitende openbare vergadering. De bekendmaking wordt tegen tienen verwacht. Daarin wordt de naam van de gekozen kandidaat bekendgemaakt. De toekomstige burgemeester zelf zal overigens afwezig zijn.

De keuze van de raad is strikt genomen een aanbeveling. Uiteindelijk benoemen de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken (‘de Kroon’) de burgemeester, maar dat is een formaliteit.

Volg het nieuws over de burgemeestersbenoeming donderdag 28 mei vanaf 21.30 uur op onze website. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van