Migratie Museum ‘gaat door’, ondanks afhaken stadsbestuur

Het Migratie Museum wil ook na het vervallen van de gemeentelijke subsidie openblijven. De raad debatteerde er opnieuw over, maar B en W blijven bij hun eerdere besluit.

Door

Het Migratie Museum, dat in september zijn deuren opende aan het Hoge Zand in het Oude Centrum, is op zoek naar sponsoren en vrijwilligers. Het museum werkt aan een ‘plan B’ omdat op 31 december de gemeentelijke subsidie stopt.

Dat verklaarde bestuursvoorzitter Harriette Verwey donderdag (15 november) in de Haagse raadzaal. “We zijn opengegaan met een expositie over de migratie vanuit Indonesië. Er zijn al veel bezoekers geweest. Het museum blijft,” liet zij via de inspraakmicrofoon weten aan de leden van raadscommissie samenleving.

Het staken van die subsidie voor de komende jaren, die op 29 mei nog door scheidend wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, integratie) was toegekend, is een van de meer omstreden ingrepen van het nieuwe college van B en W. Maar de gemeenteraad hechtte er op 8 november zijn goedkeuring aan. Desondanks werd er op verzoek van de PvdA op 15 november in de raadscommissie samenleving toch nog over gedebatteerd.

Historisch besef door Migratie Museum

Dat debat leverde niets op. Maar het maakte wel nogmaals duidelijk hoe lastig de positie van GroenLinks is, als collegepartij. PvdA’ster Mikal Tseggai pleitte vóór voortzetting van de steun aan het museum, ‘juist in deze tijden van polarisatie en integratie’.

Zij vroeg met de woordvoerders van de HSP, Nida en Islam Democraten hoe GroenLinks dan wil werken aan het historisch besef over migratie (‘gezamenlijk verleden, gedeelde toekomst’). Maar volgens GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns was daarvoor niet per se een apart museum nodig.

Hij wees op een expositie in het Haags Historisch Museum over Afrikaanse bedienden aan het hof van stadhouder Willem V. “Ik wil graag meer horen over migratie dan alleen het verhaal van Afrikanen in de rol van slaven,” luidde het bitse antwoord van Tseggai.

Guernaoui waarschuwt

Verantwoordelijk wethouder Rachid Guernaoui (Groep de Mos, integratie) beperkte zich tot een feitenrelaas en de mededeling dat B en W het geld (één miljoen euro) anders willen inzetten. Hij sprak waardering uit voor de vasthoudendheid van het museum, maar waarschuwde voor de risico’s van doorgaan in het nieuwe jaar. “De huur voor het gebouw zal dan gewoon moeten worden betaald.”

Behalve de steun van de andere coalitiepartijen (D66, VVD en GroenLinks) was er ook support van de PVV. Van woordvoerder Henk Bres mag het museum meteen weg. Want: “Den Haag begint steeds meer te lijken op één groot levend migratiemuseum.”

Zie over het Migratiemuseum: www.migratie-museum.nl

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van