Baldewsingh vol in aanval bij afscheid
PvdA’er Rabin Baldewsingh heeft bij zijn afscheid als wethouder, donderdagavond, fel uitgehaald naar de opkomst van het populisme in de gemeenteraad en naar het afschieten van de stichting van een migratiemuseum door het nieuwe college van B en W.
Bij zijn afscheid, na een wethouderschap dat twaalf jaar duurde, werd Rabin Baldewsingh donderdagavond in de raadzaal heen en weer geslingerd tussen allerlei emoties. Hij was nu eens mild, dan weer boos, maar vooral ook emotioneel. Bijna in tranen bood hij de PvdA zijn excuses aan voor het slechte resultaat bij de verkiezingen, waardoor de partij voor het eerst in haar bestaan niet ‘meeregeert’ in het college van B en W. Baldewsingh was dan wel geen lijsttrekker, hij trok zich het verlies zeer aan.
Oproep migratiemuseum te redden
De flamboyante PvdA’er begon met citeren van de beroemde Indiase dichter Tagore en eindigde met Jan Pierre Rawie (‘Wie weet keert ook de tijd die is vergleden / eens tegen elke rede om’). Maar daar tussenin kraakte hij harde noten. Hij waarschuwde voor populisme en polarisatie. “Hou die stad alstublieft verbonden. Als u de stad verdeelt, zult u haat oogsten,” zei hij. Juist voor dat verbinden wilde Baldewsingh, met steun van de oude raad én het oude college, een migratiemuseum stichten. Het nieuwe college heeft dat al half uitgevoerde plan teruggedraaid.
“Een klerestreek,” zei Baldewsingh, net zoals hij al eerder tegenover Den Haag Centraal had gedaan. “53 procent van de mensen in de stad heeft een migratieachtergrond. Dit is een teken aan de stad: ‘Jullie migranten moeten wij niet’. Een symbool van verbinding wordt om zeep geholpen, Ik heb er acht jaar aan gewerkt. En dan een paar dagen voor mijn afscheid een streep er doorheen. Ik wil u oproepen dit terug te draaien.”
Hou de stad alstublieft verbonden! Als u de stad verdeelt, zult u haat oogsten.
Baldewsingh had aangegeven geen eretekenen te willen, evenals scheidend wethouder Joris Wijsmuller van de HSP, die nu weer lid is van de gemeenteraad. De andere twee vertrekkende wethouders, Tom de Bruijn (D66) en Karsten Klein (CDA) kregen die wel. Beiden ontvingen uit handen van burgemeester Pauline Krikke de ‘vroedschapspenning in goud’. Ook Klein is nu weer lid van de gemeenteraad.
College diverser dan ooit
Raad en burgemeester installeerden donderdagavond het nieuwe college van B en W. Alle acht voorgedragen wethouders kregen de steun van vrijwel de hele raad, waarna zij de eed of gelofte aflegden. Voor Groep de Mos treden aan Richard de Mos (sport en horeca) en Rachid Guernaoui (financiën). De VVD wordt vertegenwoordigd door Boudewijn Revis (ruimtelijke ordening) en Kavita Parbhudayal (jeugd en zorg).
Namens D66 zitten in het college Robert van Asten (verkeer en vervoer) en Saskia Bruines (onderwijs). GroenLinks levert Bert van Alphen (sociale zaken) en Liesbeth van Tongeren (duurzaamheid). Het college is ‘diverser’ samengesteld dan ooit tevoren. Het telt drie vrouwen (met de burgemeester erbij vier), twee leden die stammen uit een familie met een migratieachtergrond en twee homoseksuele mannen.