Haagse formatie komt niet van de grond: wachten op verkenner
Twaalf dagen na de verkiezingen moet de Haagse formatie nog van de grond komen. Winnaar Hart voor Den Haag heeft nog altijd geen verkenner voorgedragen om de onderhandelingen in te luiden.
Terwijl andere gemeenten vaart maken met hun formatie, wacht men in Den Haag al bijna twee weken op het openingsbod van Hart voor Den Haag. De partij van Richard de Mos, die met negen zetels de grootste is geworden, mag als winnaar traditiegetrouw een verkenner aanstellen. Vier jaar geleden was dat VVD-prominent Hans Wiegel, die op de maandag na de verkiezingen door De Mos werd gepresenteerd.
Nu blijft het stil vanuit het winnaarskamp. Een verkenner zal ook maandag niet aantreden. De partij verwacht pas later deze week iets te kunnen melden. Dit tot verbazing en ergernis van andere partijen op het stadhuis. Amsterdam en Rotterdam hadden daags na de gemeenteraadsverkiezingen al verkenners. Daar vinden nu de eerste coalitiegesprekken plaats.
Hij is het boegbeeld met een enorme donderwolk boven zijn hoofd
Wat zeker meespeelt, is dat Hart voor Den Haag weinig opties heeft. D66 (acht zetels) en GroenLinks (vijf zetels) willen namelijk niet samenwerken zolang De Mos verdachte is in de corruptiezaak die al tweeënhalf jaar boven de markt hangt. Mogelijk zijn gepolste kandidaten hierdoor minder happig om verkenner te worden.
Zonder verkenner
Intussen lijkt Hart voor Den Haag achter de schermen zelf aan te slag te gaan zonder verkenner. De partij heeft Rita Verdonk naar voren geschoven om de mogelijkheid van een coalitie met de VVD, CDA, Partij voor de Dieren en Denk af te tasten, berichtte Omroep West maandag. Twee bronnen bevestigen dit aan deze krant.
Eerder hebben De Mos en medeverdachte Rachid Guernaoui bij wijze van geste afstand gedaan van hun ambitie om terug te keren als wethouder. Voor de VVD was dat een voorwaarde om over coalitievorming te praten. ‘De partij heft hiermee de blokkade voor samenwerking op,’ stelde Hart voor Den Haag in een persbericht. Maar voor D66 verandert dit de zaak geenszins. De Mos ‘trekt nog steeds aan de touwtjes’, reageerde partijleider Robert van Asten bij Omroep West.
Om dezelfde reden wil GroenLinks niet met Hart voor Den Haag in een coalitie. “Zolang Richard zo prominent de voorman en de naamgever (van Groep de Mos, red.) is, geldt ons ‘nee’ voor de hele partij,” zei partijleider Mariëlle Vavier daags na de verkiezingen. “Hij is het boegbeeld met een enorme donderwolk boven zijn hoofd. Corruptie, schending van het ambtsgeheim, deelname aan een criminele organisatie, het zijn ernstige beschuldigingen.” Ze vertrouwt erop dat D66 ‘de rug rechthoudt’.
Patstelling
Mocht Hart voor Den Haag er niet uitkomen, dan is de tweede partij – D66 – aan zet. Die zou de huidige coalitie (D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA) kunnen voortzetten. Maar zoals De Mos niet zonder D66 kan, zo kan D66 niet zonder de VVD. De liberalen kunnen inhoudelijk weer goed overweg met Hart voor Den Haag.
Of dit een patstelling gaat opleveren, zal de komende weken blijken. Eerst is het wachten op een verkenner.
Dit artikel is maandagmiddag 28 maart geüpdatet.