Haagse uitslag definitief: vier raadsleden met voorkeurstemmen verkozen

Het centraal stembureau heeft de uitslag van de Haagse gemeenteraadsverkiezing maandagochtend vastgesteld. Vier kandidaten komen met voorkeurstemmen in de raad.

Door

De grootste verschuiving voltrok zich bij GroenLinks. Twee kandidaten, Hera Butt en Isabel Bos, kregen respectievelijk 1606 en 1135 stemmen en passeren daarmee twee (mannelijke) kandidaten op de lijst. Vincent Thepass en Raki Ap grijpen vooralsnog naast een zetel. Mocht een verkozen raadslid, bijvoorbeeld lijsttrekker Mariëlle Vavier, als wethouder doorschuiven naar het college, dan komt er een plek in de fractie vrij voor Thepass.

Bij de PvdA is zittend raadslid Janneke Holman met voorkeurstemmen de raad in geparachuteerd, net als vier jaar geleden. Holman stond op plek vier, kreeg ruim 1800 stemmen en passeert daarmee nummer drie Tim ‘S Jongers.

Ook als partijleider Martijn Balster terugkeert als wethouder, gaat de zetel aan ‘S Jongers voorbij. Mairan Sewtahal, nummer 19 op de lijst, kreeg ruim 1400 voorkeurstemmen en heeft dus voorrang op een eventuele zetel. Saillant, want het partijbestuur had Sewtahal aanvankelijk van de lijst gehaald. Als vastgoedondernemer werd hij als ‘risico’ gezien voor de PvdA, die de aanpak van misstanden op de woningmarkt als een grote prioriteit ziet. Partijleden draaiden dat besluit later terug.

Azarkan

De vierde kandidaat die met voorkeursstemmen in de raad komt, is Adeel Mahmood. Farid Azarkan, landelijk leider van Denk en inwoner van Culemborg, kreeg als lijstduwer de meeste stemmen in Den Haag, (iets) meer dan lijsttrekker Nur Icar. Hij heeft dinsdagochtend laten weten dat hij bedankt voor de zetel. Die valt nu toe aan Adeel Mahmood, nu nog raadslid namens Nida. Hij stond op plek vijf en kreeg ruim 1600 stemmen.

De verkiezing van Butt, Bos en Holman toont het succes van het initiatief ‘Stem op een vrouw’. Dat roept op  te stemmen op vrouwelijke kandidaten die gezien hun plek op de lijst het nét niet lijken te schoppen tot de gemeenteraad. Het doel van de stichting is meer vrouwen in de volksvertegenwoordiging.

De uitslag van de verkiezing blijft ongewijzigd. Hart voor Den Haag/Groep de Mos is met negen zetels de grootste partij, gevolgd door D66 (8 zetels). Spoedig zal een verkenner worden aangesteld om de formatie in te luiden.

Dit artikel is dinsdagochtend geüpdatet met het besluit van Farid Azarkan om af te zien van een zetel.

Standaardportret
Bekijk meer van