DHC Commentaar: Onvermijdelijke ingreep OCC

Het realisme van Revis rond het nieuwe cultuurpaleis (OCC) doet verfrissend aan, maar de vraag is of hij bouwcombinatie Cadanz niet te ruimhartig tegemoet is gekomen, schrijft hoofdredacteur Herman Rosenberg.

Door

‘DE DAG DIE JE WIST…’ (dat ging komen) was de treffende reactie van het ChristenUnie-raadslid Pieter Grinwis op het nieuws dat het cultuurgebouw OCC niet alleen flink duurder wordt, maar ook nog eens een jaar later (zomer 2021) klaar zal zijn. Een en ander is het gevolg van een drastische ingreep van VVD-wethouder Boudewijn Revis. Hij heeft de afgelopen weken alles op een rij gezet en zich extern laten adviseren. De conclusie komt overeen met wat ingewijden allang wisten. Het cultuurpaleis aan het Spuiplein kan niet voor 176,6 miljoen euro worden gebouwd, de contractvorm is problematisch. Ook het overlegcircus rond het project is onwerkbaar.

HET REALISME VAN REVIS doet verfrissend aan, na het krampachtige opereren van zijn voorganger, HSP’er Joris Wijsmuller. Daar dient wel onmiddellijk aan te worden toegevoegd dat Wijsmuller politiek gezien geen centimeter ruimte kreeg van vooral de VVD om met bouwer Cadanz een werkbaar compromis te sluiten. Dat ligt er nu wel. Het kost de gemeente op de gunstigste manier voorgesteld 20 miljoen euro extra (in feite 31 miljoen). En dan is er dus nog de vertraging. Maar al met al lijkt dit een realistisch perspectief, dat vermoedelijk een beter gebouw oplevert.

 

Al met al lijkt dit een realistisch perspectief, dat vermoedelijk een beter gebouw oplevert.

 

HOEWEL IEDEREEN kon weten welke kant het uit ging, is het begrijpelijk dat Revis’ ingreep in de gemeenteraad een hoop commotie veroorzaakt. De combinatie Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks schreef een dikke maand geleden immers nog in haar coalitieakkoord dat het OCC ‘conform de vastgestelde uitgangspunten en randvoorwaarden’ zal worden voltooid. Niet dus. Het schrilst klinken de commentaren van Groep de Mos (‘het komt allemaal door Wijsmuller’) en van de HSP (‘college gaat op zijn rug liggen voor de bouwer’). De druiven zijn dermate zuur, dat het zicht op de werkelijkheid hier verloren gaat.

Ondernemersrisico’s

DIT ALLES WIL NIET zeggen dat er geen vragen zijn te stellen bij het compromis dat de raad nu vliegensvlug moet behandelen (vóór 13 juli). Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat de veranderde situatie op de bouwmarkt – personeelskrapte, hogere kosten materiaal – wordt aangevoerd als een van de argumenten om Cadanz tegemoet te komen. Dit behoort tot de gebruikelijke ondernemersrisico’s. Ook het schrappen van de beweegbare vloer van de concertzaal roept vragen op. Hier heeft Cadanz begin juni, terwijl de gemeente nog geen besluit had genomen, willens en wetens stappen gezet die het aanbrengen van zo’n vloer onmogelijk maken. En komt daar nu mee weg. Cadanz lijkt wel erg goede zaken te hebben gedaan. Alle reden dus voor een stevig raadsdebat op 12 juli.

Standaardportret
Bekijk meer van