Commentaar: Balster en de omgangsvormen

Het stagnerende woonwagenbeleid deed wethouder Martijn Balster uiteindelijk de das om. De felle kritiek is terecht, maar de beschuldiging dat hij woonwagenbewoners bewust discrimineert, is absurd, constateert DHC.

Door

‘WEES EEN BEETJE LIEF voor elkaar.’ Burgemeester Jan van Zanen zegt het geregeld in de raadzaal. Interim-burgemeester Johan Remkes zei het in 2020 ook, maar iets anders: hij wees op het belang van een correcte ‘onderlinge bejegening’. Tot nu toe vinden deze vaderlijke adviezen weinig weerklank, al is er wel iets gewonnen met het verstommen van het provocatieve geluid van de naar Brussel vertrokken PVV’er Sebastian Kruis.

NIETTEMIN RAAKTE het toch al wankele college van B en W vorige week een wethouder kwijt, mede door die harde omgangsvormen. Het opstappen van PvdA’er Martijn Balster was mogelijk ‘onvermijdelijk’, mede door problemen met andere dossiers, maar de wethouder gaf ook aan dat hij het ‘op de man spelen’ in de raad beu was. Vermelding verdienen in dit geval de niet-aflatende aanvallen van Richard de Mos en zijn partij. Hij heeft het Balster en de PvdA nooit vergeven dat ze in 2019 toetraden tot het college, toen Hart voor Den Haag eruit werd gezet.

 

De beschuldiging van 'racisme en antiziganisme' is een absurde aantijging

 

BALSTER KWAM EIND vorige maand ook extern onder vuur te liggen en wel over zijn woonwagenbeleid. Dat is niet ten onrechte. De verhuizing van de woonwagens van de Energiestraat is een gebed zonder end geworden, met de bewoners als zwaar benadeelde partij. Het bredere woonwagenbeleid van de stad ligt al langer onder een vergrootglas. Verschillende rechters oordeelden dat het woonwagenbeleid discriminatoir uitpakt, doordat zij die een standplaats zoeken langer op een plek moeten wachten dan gewone woningzoekenden.

DE RAAD NAM BALSTER daarover terecht de maat. Minder terecht was een brief van het platform Woonwagenbelangen, waarin de wethouder wordt beschuldigd van ‘racisme en antiziganisme’ (anti Sinti, Roma en Reizigers). Dat is een absurde aantijging. Het bestuurlijke onvermogen in dit dossier springt in het oog, maar de racismekaart trekken is onacceptabel. Kennelijk vond de raad dat niet, want niemand verhief zijn stem, ook de PvdA niet. Balster zei ‘diep gekwetst’ te zijn, maar stuitte op een muur van kilheid. Een dag later gooide hij de handdoek in de ring.

MOGELIJK KAN ROBERT VAN ASTEN (D66) iets meer bereiken met het weerbarstige woonwagendossier. Maar dat is verre van zeker, gezien alle haken en ogen die eraan zitten. Tegelijk moet ook de rest van Balsters portefeuille vol grote vraagstukken (erfpacht, volkshuisvesting, Zuidwest) worden overgenomen, in afwachting van een door de PvdA voor te dragen opvolger. Voorlopig is het IJspaleis dus weer even druk met zichzelf en dat is niet in het belang van de stad.

Standaardportret
Bekijk meer van