Column Casper Postmaa: ‘Raad voor de rechtspraak schaadt het rechtsgevoel’

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) wil de kosten van de rechtspraak omlaag brengen, maar terwijl hij daarmee bezig is, gaat het geld er bij de Raad voor de rechtspraak met bakken uit ten behoeve van de ‘Liegende Rechter’. Niet uit te leggen, vindt columnist Casper Postmaa.

Door

Met de pers moet je uitkijken. Ik geef het met droge ogen toe, maar er zijn weinig mensen die voor een enkele opmerking in een interview zo hard zijn gestraft als de Rotterdamse advocaat Hugo Smit.

De gewraakte uitspraak had betrekking op de Haagse rechter Hans Westenberg. Hij zou Smit in 1994 tijdens een zaak telefonisch hebben benaderd. Dat gebeurde nota bene om hem te bewegen geen pleidooi te houden. De rechter ontkende en spande een zaak tegen Smit aan. De Raad voor de rechtspraak (RvR) zou alle kosten van Westenberg voor zijn rekening nemen. Een royaal gebaar, want naar verluidt zijn die opgelopen tot het astronomische bedrag van één miljoen euro.

Bij Smit, die alles privé moest financieren, staat de teller op 760.000 euro. De Raad, die al lang weet dat Westenberg liegt, houdt deze zaak inmiddels vijftien jaar aan de gang. Niet slecht voor een organisatie die volgens zijn eigen site het versnellen van de rechtsgang als doelstelling heeft.

Liegende Rechter

Toch benieuwd wat minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) hiervan vindt. Hij wil de kosten van de rechtspraak omlaag brengen. Maar terwijl hij daarmee bezig is, gaat het geld er bij de Raad met bakken uit ten behoeve van de Liegende Rechter. Zesmaal (!) al oordeelde de rechter dat Westenberg loog over dat telefoontje, maar de Raad trok zich van dat alles niets aan en bleef voor Dagobert Duck spelen, wellicht in de hoop dat als de rechter Smit niet zou vloeren diens bank dat wel zou doen.

 

Het is treurig dat de Raad voor de rechtspraak niet begrijpt dat hierdoor het rechtsgevoel wordt geschaad.
Casper Postmaa

 

Er is nog een partij die slachtoffer is van deze bizarre keten van rechtszaken: de burger, u en ik. Niet alleen betalen wij het RvR-fiasco, we weten plotseling ook hoe weerloos we zijn wanneer een staatsapparaat als de Raad voor de rechtspraak zijn gram wil halen. Advocaat Smit kan erover meepraten, hij kwam in een hel terecht, moest eindeloos procederen (kosten driekwart miljoen) én raakte zijn positie als partner bij een gerenommeerd advocatenkantoor kwijt. Nu heeft Smit het geluk dat hij dat immense bedrag bij elkaar kon sprokkelen, ook door leningen af te sluiten, maar Jan Modaal ligt bij zoveel financieel geweld al na de eerste ronde met de pootjes omhoog. Het is treurig dat de Raad niet begrijpt dat daardoor het rechtsgevoel wordt geschaad, om maar niet te spreken van de voorbeeldfunctie die de Raad heeft.

Ontknoping

Inmiddels nadert de ontknoping: de Raad en Westenberg moeten de schade van Smit vergoeden, zoals bevestigd door de Hoge Raad. Volgens deskundigen te beginnen met de advocatenkosten van Smit, want Westenberg heeft vijftien jaar geprocedeerd op basis van een leugen, en dat mag niet. Verder moeten zij op 5 februari bekendmaken hoeveel schade zij willen vergoeden. Daarna beslist het hof hoeveel dat zinnetje en die leugen de burger werkelijk hebben gekost.

De Raad voor de rechtspraak wil zolang de zaak niet geheel is afgehandeld geen antwoord geven op vragen.

Standaardportret
Bekijk meer van