Raad van State: minister mocht imam gebiedsverbod opleggen

De Raad van State oordeelt dat toenmalig minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie imam Fawaz Jneid in 2017 een gebiedsverbod mocht opleggen voor de Schilderswijk en Transvaal.

Door

Toenmalig minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie mocht imam Fawaz Jneid in 2017 een gebiedsverbod opleggen voor de Schilderswijk en Transvaal. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De VVD-minister legde Fawaz Jneid in augustus 2017 een gebiedsverbod op voor zes maanden, omdat de imam volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bijdraagt aan het radicaliseringsproces in de Schilderwijk en Transvaal.

Jneid vocht het gebiedsverbod aan, omdat het in strijd zou zijn met de vrijheden van meningsuiting, godsdienst en bewegingsvrijheid. De rechter stelde Blok in het gelijk en ook de Raad volgt de minister nu in zijn oordeel dat de imam vanwege zijn optreden in verband kan worden gebracht met het ondersteunen van terroristische activiteiten en daarmee een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Hij heeft preken, toespraken en gesprekken gehouden die aantrekkingskracht hebben op jongeren die vatbaar zijn voor radicaal gedachtegoed. De beperking van zijn grondrechten is daarmee gerechtvaardigd.

‘Een belangrijk signaal’

Burgemeester Pauline Krikke prijst het optreden van de toenmalig minister en noemt de uitspraak van de Raad ‘een belangrijk signaal’. Ze belooft tegelijkertijd een krachtige aanpak door jongeren weerbaar te maken en netwerken in te zetten om radicalisering tijdig te signaleren.

De huidige minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) heeft in januari het gebiedsverbod voor de beide Haagse wijken met een halfjaar verlengd. Ook tegen deze verlenging heeft Jneid beroep ingesteld bij de rechtbank Den Haag.

Fawaz geeft de strijd nog niet op en stapt nu naar het Europees Hof.

Standaardportret
Bekijk meer van