Nieuwe huurders in nog altijd stil New Babylon

Minder winkels, meer kantoren en horeca. Dat is de nieuwe strategie van New Babylon. Maar in het openbare deel van het complex bij het Centraal Station is het nog steeds vooral leeg.

Door

Ondanks dat zegt eigenaar Icon Real Estate vooruitgang te boeken ‘in de herpositionering van New Babylon als full-service complex’. Dat is vastgoed-jargon voor een aangekleed kantoorgebouw. Die aankleding bestaat vooral uit horeca op de begane grond. Daar zijn nu naast het koffiecafé van Douwe Egberts nog drie horecazaken gevestigd. Er is nog één normale winkel over, een drogist. Daarnaast is er een grote vestiging (‘flagshipstore’) van de elektronica-zaak Cool Blue. De laatste afhakers waren in september 2018 het Brabants Lederwarenhuis en kort daarvoor de vestiging van slagerij en traiteur Dungelmann. De laatste zaak vertrok na een voor de rechter uitgevochten conflict over de huurprijs. Dungelmann vond dat Icon de beloftes over een goed lopend winkelcentrum nooit heeft waargemaakt, maar verloor de rechtszaak wel.

‘Geweldig gebouw met fantastische ligging’

Eigenaar Erik Moresco van Icon Real Estate blijft positief. “Icon is erg trots dat het erin is geslaagd om dit  geweldige gebouw met zijn fantastische ligging te transformeren in een complex van wereldniveau met de beste mix van locatie, hoogwaardige kwaliteit en voorzieningen in de regio Den Haag,” zegt hij. De reden voor dat optimisme is dat er nieuwe huurders zijn gevonden voor de kantoorruimte. In totaal is recent 13.000 vierkante meter verhuurd. De nieuwkomers zijn onder meer beleggingsfonds Greystar Nederland, mobiliteitsadviesbureau Goudappel Groep en medisch adviesbureau Cassini Technologies. Verder sticht PropertyWorks er een nieuw vergader- en conferentiecentrum en SportCity een fitness- en wellnesscentrum. Er zijn geen mededelingen gedaan over eventuele nieuwe horeca-vestigingen.

De hal van New Babylon kort na de oplevering in 2013.

Van jaren zeventig-gezelligheid naar kantoorsfeer

De exploitatie van New Babylon levert al sinds de heropening van het complex in 2013 problemen op. Het oude Babylon, dat functioneerde als een winkelcentrum met horeca en een bioscoop, werd volledig verbouwd. Daarbij maakte de jaren zeventig-gezelligheid met veel bruin en oranje plaats voor een zakelijke, kantoorachtige sfeer. Een exploitatie als winkelcentrum bleek daarna, ondanks de toevoeging van honderden appartementen in twee woontorens, niet meer mogelijk. Daarom koos Icon anderhalf jaar geleden voor het concept van een ‘full-service complex’.

 

Een van de vides in het oude Babylon. Dia: HGA/C.L. van Pelt

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van