Niet Koster maar Bredemeijer wordt CDA-wethouder

Het CDA draagt buitenstaander Hilbert Bredemeijer voor als kandidaat-wethouder voor het nieuwe college van B en W in Den Haag. De zittende fractievoorzitter Daniëlle Koster wordt gepasseerd.

Door

De Haagse afdeling van het CDA kwam dinsdagmiddag met de mededeling dat Hilbert Bredemeijer (36) kandidaat is om toe te treden tot het gedeeltelijk nieuwe college van B en W. Dat is nu in de maak. VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA onderhandelen daarover onder leiding van oud-D66-wethouder Tom de Bruijn.

‘Hilbert Bredemeijer is een uitstekende kandidaat om samen met het drietal in de fractie bij te dragen aan herstel van vertrouwen in het stadsbestuur en tegelijkertijd ons CDA-verhaal over het voetlicht te brengen’, aldus de mededeling van de partij.

De voordracht van Bredemeijer, werkzaam als interim-manager, is opmerkelijk omdat de huidige ervaren fractievoorzitter en onderhandelaar Daniëlle Koster wordt gepasseerd. Volgens Omroep West is er een conflict aan voorafgegaan, want Koster wil graag zelf wethouder worden.

Het lokale partijbestuur, dat wordt geleid door oud-wethouder Wilbert Stolte, zou bezwaren tegen Koster hebben gehad. Daarom is de onbekende Bredemeijer naar voren geschoven.

Partijen gevraagd wethouders te kandideren

In het officiële bericht wordt overigens gesteld dat Bredemeijer wordt voorgedragen door de gemeenteraadsfractie. Dat gemeenteraadslid Kavish Partiman hierover als woordvoerder optreedt, lijkt te bevestigen dat Koster het niet eens is met de gang van zaken. Het CDA komt met de voordracht omdat De Bruijn de partijen heeft gevraagd namen van wethouders-kandidaten aan te leveren. Er wordt van uitgegaan dat de PvdA zijn fractievoorzitter, Martijn Balster, naar voren schuift. De huidige wethouders zouden op hun post blijven.

Volgens de partij beschikt Bredemeijer ‘over ruime ervaring in politiek, bedrijfsleven en overheid’. Hij was onder meer woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van het CDA, de gemeente Den Haag en de AIVD. Bredemeijer was van 2014 tot 2018 voorzitter van de Haagse CDA-afdeling.

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Standaardportret
Bekijk meer van