Meerderheid raad voorlopig tegen ingreep Hobbemaplein  

Het is vrijwel zeker dat de omstreden make-over van het Hobbemaplein in zijn huidige vorm niet doorgaat. Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen.

Door

Dat bleek donderdagavond in een debat in de commissie Leefomgeving dat tot diep in de nacht duurde. Opnieuw naar de tekentafel als het gaat om afsluitingen van rijrichtingen is de roep, maar wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) houdt vooralsnog vast aan zijn plan. Hij wees er onder meer op dat een herinrichting nodig is om ruimte te maken voor de nieuwe, langere en bredere trams die gaan rijden op de route van lijn 6.

“Ik sta echt versteld van de houding van de wethouder. Hij zet zijn hakken in het zand,” zei VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. Afgesproken is dat Kapteijns in een brief de (financiële) consequenties van het wegstemmen van het herinrichtingsplan in kaart brengt. Deze brief komt op zijn vroegst over anderhalve maand richting de raad. Maar de raadsvergadering over dit onderwerp is al op 23 januari. Het is nog onduidelijk of er dan daadwerkelijk gestemd wordt over het plan. Het kan ook zijn dat het herinrichtingsplan enkel wordt besproken en dat de brief wordt afgewacht.

Dat tramlijn 6 mogelijk niet meer kan ‘halteren’ op het plein als de herinrichting niet doorgaat, kwam als een konijn uit de hoge hoed voor raadslid Caroline Peeck (VVD). “Beneden alle niveau dat we dat nu pas horen.” Maar Kapteijns hield vol: “Als je één element haalt uit een mikadostapel moet het hele ontwerp opnieuw.” Een nieuw plan maken zou twee jaar in beslag zal nemen en dan nog de uitvoering, terwijl de nieuwe, langere en bredere trams in 2028 op de rails komen.

Massaal protest

Bewoners, marktkooplui, huisartsen, senioren, VvE’s, ondernemersverenigingen en vertegenwoordigers van religieuze instellingen in de Schilderswijk en Transvaal trokken donderdagavond massaal naar het stadhuis om hun ongenoegen uit te spreken over de herinrichtingsplannen voor het Hobbemaplein. Pas na ruim 2,5 uur, nadat er ruim veertig insprekers aan het woord waren geweest, kon het echte debat beginnen. Op de Fietsersbond, reizigersvereniging Rover en een enkele inspreker na, was iedereen tegen. De kritiek richt zich vooral tegen het aanpassen van de rijrichtingen op het plein en meer in algemene zin de verwachte verkeerscongestie. “De Hobbemastraat is de ruggengraat van wijk,” zei inspreker Viresh Kishoendajal van Arslan & Arslan Advocaten. “De voordelen wegen niet op tegen nadelen voor gros van de bewoners van de wijk.”

 

In de wijken is veel frustratie en onbegrip en ik kan ze geen ongelijk geven.
Adeel Mahmood

 

Een meerderheid van de raad schaart zich achter de bewoners en ondernemers. Opvallend daarbij is dat ook de collegepartijen CDA en Denk vooralsnog tegen zijn. Adeel Mahmood (Denk): “Deze plannen steunen wij niet tenzij de rijrichtingen veranderen. In de wijken is veel frustratie en onbegrip en ik kan ze geen ongelijk geven. Er is totaal geen draagvlak voor deze plannen en we krijgen een déja vu van de plaatsing van de pollers op de Hoefkade en de Parallelweg. Waar is het misgegaan bij dit project, terwijl er zoveel kansen lagen om hier iets moois van te maken?” Behalve Hart voor Den Haag en VVD zijn ook SP en ChristenUnie tegen.

Vijf partijen zien wél brood in het huidige ontwerp: PvdA, HSP, Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66. Janneke Holman (PvdA): “Nee, de fietsstroken worden niet zo breed als de Fietsersbond had gewild en nee, de haltes komen niet precies op de plek waar Rover die wilde, en nee en dit geldt ook voor de huidige bomen en de rijrichtingen. Niemand is helemaal tevreden, maar ik zie echt dat dit voorontwerp tegemoet probeert te komen aan alle wensen die er zijn. Het is een compromis.”

Vastlopen

Wethouder Arjen Kapteijns gaf aan dat deze optie als beste uit de bus kwam en dat aanpassen veel tijd kost en ook gevolgen kan hebben. Dit zet hij nog op een rij in een brief. “De kritiek gaat mij niet in de koude kleren zitten, maar als we niets doen, gaat het nog meer vastlopen. Tegelijkertijd erken ik emoties en zorgen die leven in de stad. We hebben in alle oprechtheid een zeer intensief participatietraject doorlopen. Het is spijtig dat het niet is gelukt om met een deel van de buurt op een lijn te komen,” aldus de wethouder.

Zoals de kaarten nu liggen, komt het plan van Kapteijns niet door de raad. Het kan zijn dat er na intensief lobbywerk achter de schermen en wat concessies toch iets meer steun komt, maar of dat voldoende is om een meerderheid bij elkaar te sprokkelen, is zeer de vraag. Intussen nemen door de onenigheid tussen de coalitiepartijen de politieke spanningen op het stadhuis toe. Steeds vaker komen Denk en CDA tegenover het progressieve blok van D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA te staan.

 

Standaardportret
Bekijk meer van