Plan Hobbemaplein wekt weerstand: boze bewoners ageren tegen ‘muur om de wijk’

Het autoluw maken van het Hobbemaplein gaat honderden bewoners en ondernemers van Schilderswijk en Transvaal veel te ver. Dat gaan ze de gemeenteraad donderdag vertellen. Intussen brokkelt de politieke steun af.

Door

Het regent en stormt maandag flink. Ondernemers en bewoners die zich verzamelen op het Hobbemaplein noemen het weer ‘passend’ bij het plan dat het stadsbestuur ‘wil doordrukken’. “Dit plan is net zo droevig als het weer,” verzucht Alex Bergman, die namens bewonersorganisatie De Paraplu de belangen behartigt van de Schilderswijkers. Volgens hem is de maat vol na eerdere afsluitingen in de wijk op de Parallelweg en de Hoefkade. “Het autoluw maken van dit plein betekent de zoveelste afsluiting. Dan is de muur om de wijk compleet. Het wordt dan onmogelijk voor bewoners om in en uit de wijk te komen: je blijft maar rondjes rijden.”

“Je moet, als de raad hiermee instemt, allerlei capriolen uithalen om ergens te komen,” vult Nel Kames, voorzitter van de Centrale Vereniging Ambulante Handel Haaglanden aan. “Dat geldt niet alleen voor de marktkooplieden die bij ons zijn aangesloten, maar ook voor de bezoekers van de Haage Markt. Als marktkooplui willen laden en lossen, moeten zij een flinke omweg nemen en dat betekent in de spits 45 minuten rijden om gewoon bij je kraam te komen.” Het gevoel overheerst dat er niets is gedaan met de input van bewoners en ondernemers. “Ze heffen op het stadhuis het glas, doen een plas en laten het plan zoals het was.”

Vergroenen

Wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) kwam vorig jaar naar buiten met een herinrichtingsplan dat sindsdien veel stof doet opwaaien. Het college wil de leefbaarheid en de verkeersveiligheid verbeteren door doorgaand verkeer zoveel mogelijk te weren en wil daarnaast het plein flink vergroenen.

 

Als dit doorgaat, gaan onze wijken naar de knoppen
Vastgoedondernemer Roy Boedhram

 

Op het Hobbemaplein komt één grote halte voor tramlijnen 6, 11 en 12 waar ook de nieuwe achttien meter lange elektrische bussen van de HTM zullen stoppen. Hierdoor blijft er vrijwel geen ruimte over voor autoverkeer; dat moet omrijden via andere routes. Zo is het niet meer mogelijk om vanuit de Kempstraat over het Hobbemaplein naar de Hobbemastraat (en vice versa) te rijden. Ook kan er vanuit de De Heemstraat niet meer worden afgeslagen richting de Kempstraat. In meerdere straten die grenzen aan het Hobbemaplein wordt eenrichtingsverkeer ingesteld om doorgaand verkeer te weren.

Hobbemaplein

Tekening van het nieuwe Hobbemaplein. (Gemeente Den Haag)

Ondernemers en bewoners vrezen voor grote bereikbaarheidsproblemen en verkeersinfarcten als het plan ongewijzigd doorgaat. “Het is gewoon verschrikkelijk,” zegt vastgoedondernemer Roy Boedhram. “Mensen wonen hier: zij moeten wel ergens kunnen komen. Als dit doorgaat, gaan onze wijken naar de knoppen en wordt de Haagse Markt om zeep geholpen.” Ondernemersberaad Haags Veen, dat de vijf grote winkelstraten in Transvaal en de Schilderswijk vertegenwoordigt, maakte een alternatief plan waarbij de bereikbaarheid ‘van alle kanten’ wel is opgenomen. “Dit gebied is vergelijkbaar met de Mall of the Netherlands vanwege de Haagse Markt, de grootste markt van Europa, die door tienduizenden mensen wordt bezocht,” zegt voorzitter Farid Habib. “Er moeten gewoon aanvoerwegen zijn, maar natuurlijk zijn wij ook voor groen en meer ruimte voor fietsers. Dat zit ook in ons plan.”

‘Niet inpasbaar’

Wethouder Kapteijns heeft veel waardering voor de ondernemers die het alternatieve plan hebben gemaakt. “Maar het is niet inpasbaar,” zegt hij. “We hebben dat ontwerp ook bij onszelf op de tekentafel gelegd, maar het blijkt gewoon in de maatvoering niet te passen. Het is een heel complex kruispunt waar alles samenkomt. In de drie jaar dat we intensief aan het overleggen zijn, zijn er zestien ontwerpen geweest, waarna we op dit ontwerp zijn uitgekomen. Een plan waar ik in ieder geval heel trots op ben, omdat we een van de meest verkeersonveilige plekken in de stad Den Haag kunnen vergroenen en hier tegelijkertijd een prettiger plein van kunnen maken, waar ook de ondernemers van profiteren. Dit zal Transvaal en de Schilderswijk een boost geven.”

 

Ik hoop dat we een debat kunnen hebben op basis van de feiten
Wethouder Arjen Kapteijns

 

Kapteijns blijft ondanks het verzet dus achter zijn plan staan. “Emoties mogen er zijn, maar ik hoop dat we een debat kunnen hebben op basis van de feiten.” De raadscommissie leefomgeving vergadert donderdagavond over het plan.

Het steekt ondernemers en bewoners dat de gemeente blijft spreken van een ‘intensief participatietraject’. “Met onze inbreng is nul gedaan,” zegt Mammar el Jabli van De Paraplu. “Bewoners zijn er totaal niet bij betrokken. “De gemeente wilde samen ‘koken’, maar zij bepaalde het menu, de ingrediënten en de smaak,” zegt een andere ondernemer. Murat Goleli van het Haags Veen geeft aan ‘dit menu niet te lusten’. “Toch zet het stadsbestuur het op tafel zonder constructief gesprek. Het ontbreekt dit stadsbestuur aan realiteitsbesef. Bovendien wordt de grootste markt van Europa als oud vuil behandeld.”

“Bewoners kunnen niet meer fatsoenlijk mantelzorgen, op bezoek, naar het ziekenhuis of hun kinderen naar school brengen,” zegt El Jabli, die erop wijst dat bewonersorganisaties de afgelopen jaren keihard hebben gewerkt aan verbinding tussen Transvaal en de Schilderswijk. “Bam! Opeens komt er een keiharde knip tussen deze buurten, en zoek het maar uit. Bij rellen weten ze de bewonersorganisaties met één telefoontje te vinden, maar bij grote ingrepen geeft de gemeente niet thuis.”

Geen draagvlak

Nel Kames stelt namens de marktkooplieden dat het draagvlak volledig ontbreekt. “Wij zijn niet tegen herinrichting, maar we willen geen splitsing tussen buurten en we willen meepraten. Het is godgeklaagd als dit plan doorgaat. Weegt het ego van één wethouder zwaarder dan de mening van de bewoners en ondernemers?” Farid Habib van Haags Veen: “Wat is nou het probleem? Stel de besluitvorming een jaar uit en pas het plan aan.” Donderdag spreken naar verwachting tientallen vertegenwoordigers van vve’s, bewonersorganisaties en ondernemersclubs zich in de raadzaal uit tegen de plannen. Als er niet wordt geluisterd, wordt een bezetting van het plein niet uitgesloten, laat Kames weten.

 

Ook voorstanders

Er zijn ook voorstanders van de ingrepen op het Hobbemaplein. ‘De nieuwe inrichting van het Hobbemaplein leidt tot een fiets- en voetgangersvriendelijkere en groenere inrichting, wat gunstig is voor de leefbaarheid van het gebied en de gezondheid van wijkbewoners,’ schrijven de Fietsersbond, Rover, Voorall, AVN en Wandelnet in een gezamenlijk statement. ‘De drukke omgeving van de Haagse Markt wordt een hoogkwalitatieve verblijfsruimte voor voetgangers en bezoekers van de markt, bibliotheek en winkels. Het openbaar vervoer wordt in het plan versterkt door de haltes voor tramlijnen 6, 11 en 12 te combineren in één grote tophalte naast de bibliotheek en bus 25 krijgt een halte met vrije baan op het plein,’ stellen de organisaties. Arnold van der Heijden, voorzitter van reizigersvereniging Rover, stelt naar het totale plan te hebben gekeken. “Het wordt wat groener en prettiger om te verblijven op dat plein. We hebben wel twee kritische noten. Bus 25 rijdt al 84 jaar door de Ruijsdaelstraat. We willen dat dit gehandhaafd blijft; maak er desnoods een dertig kilometerzone van.” Ook de tramhalte van lijn 11 op de Delftselaan, die praktisch stopt aan de ’s Gravenzandelaan, moet volgens hem blijven.

De Haagse gemeenteraad lijkt, mede door de vele protesten, niet warm te lopen voor de herinrichtingsplannen die nu op tafel liggen. “Wij zijn er na veel lange gesprekken van overtuigd dat het plan van Kapteijns wel werkt voor de linkse beleidsdoelen van het college, maar niet voor de Haagse Markt. Niet voor de Schilderswijk en Transvaal. Het is grachtengordelbeleid in de Schilderswijk,” stelt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. Ook Hart voor Den Haag schaart zich achter de bewoners. “De verkeerswijzigingen die worden voorgesteld zorgen voor chaos en verslechteren de leefbaarheid van deze wijken,” aldus raadslid Jelle Meinesz. De vraag is of Kapteijns, zeker na het overlopen van twee raadsleden van CDA en PvdA naar Hart voor Den Haag, nog een meerderheid achter zich weet te krijgen.

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van