Kritiek op aanpassing Paul Krugerlaan voor brede trams

De komst van de nieuwe, bredere trams op en rond de Paul Krugerlaan leidt tot het verdwijnen van parkeerplaatsen. De raad wil compensatie.

Door

Dat de Paul Krugerlaan wordt heringericht om ruimte te scheppen voor nieuwe, bredere trams met lagevloer-instap, vindt brede steun in de gemeenteraad. Maar veel partijen willen wel dat de 49 parkeerplaatsen die hierdoor vervallen nog voor de start van de werkzaamheden worden gecompenseerd op het nabijgelegen terrein bij bouwmarkt Karwei. Dit bleek in een debat donderdag van commissie leefomgeving. Het ging over het voorontwerp voor de inpassing van de nieuwe trams die op de lijnen 6 en 12 in Transvaal gaan rijden. Die lijnen krijgen ook een nieuwe, gecombineerde halte op het Paul Krugerplein.

Jelle Meinesz (Hart voor Den Haag) zei zeker te willen weten ‘dat voordat er een schop in de grond gaat’, de 49 parkeerplaatsen die wegvallen door de herinrichting aan de Steynlaan en Paul Krugerlaan zijn gecompenseerd. Ook Denk, CU-SGP en de VVD en CDA wilden hier duidelijkheid over. “De herinrichting is ingrijpend,” zegt Adeel Mahmood (Denk). “Niemand stelt ter discussie dat er parkeerplaatsen dienen ter vervallen omdat er ruimte nodig is voor de trams, maar zowel ondernemers als bewoners willen wel compensatie voor deze parkeerplaatsen. Ondernemers vrezen, terecht, voor hun klandizie.”

Tachtig plekken erbij

Kapteijns zegde toe dat er tachtig parkeerplaatsen bij komen op het Karwei-parkeerterrein; 31 meer dan nodig is. Daarnaast is de gemeente in gesprek met eigenaar Q-Park over het vaker openstellen van de parkeergarage onder de Haagse Markt. Ook op niet-marktdagen. “Het gaat op het Karweiterrein wel om een tijdelijke parkeerplaats, naar schatting maximaal tien jaar, omdat er in de toekomst nog ontwikkeld kan worden op deze plek,” legde de wethouder uit. “Als de werkzaamheden voor WarmtelinQ op deze plek gereed zijn kunnen deze parkeerplaatsen worden aangelegd. We willen beginnen met een éénlaags parkeergarage met tachtig plekken die klaar is voor de werkzaamheden beginnen.”

 

Het wordt hierdoor slechter en niet zo’n klein beetje ook
Frank Poppe, Fietsersbond

 

Daarnaast zijn onder meer GroenLinks, D66, PvdA en de ChristenUnie-SGP en de Fietsersbond ontevreden over de oplossing voor het nieuwe kruispunt ter hoogte van het Paul Krugerplein. “Die doet mij sterk denken aan de onoverzichtelijke kruising van de Zoutmanstraat en de Elandstraat,” zei Maarten De Vuyst (GroenLinks). “Goed dat er aandacht is voor verkeersituatie aan de Paul Krugerlaan, maar deze tekentafeloplossing bij de kruising Paul Krugerplein gaat niet werken in de praktijk,” vond ook Elisa van Vliet (CU-SGP). “Fietsers vanuit het centrum worden in een ruimte bocht met een knip ter hoogte van het Paul Krugerplein rechtdoor geleid. Maar fietsers kiezen altijd de snelste weg en gaan rechtdoor. Waarom zijn andere oplossingen niet haalbaar gebleken?” Ook de PvdA vreest ‘spookfietsers’.

‘Kamikazefietsers’

Frank Poppe van de Fietsersbond zei ‘dat wat er nu op tafel ligt erg ver afstaat van het beleid dat de gemeente nastreeft voor fietsers en voetgangers’. “Het wordt hierdoor slechter en niet zo’n klein beetje ook. Die oversteek kan gewoon rechtdoor of met slechts een kleine bocht,” liet Poppe weten tijdens zijn inspraak. Wethouder Arjen Kapteijns zei dat alle mogelijkheden om de kruising veiliger te maken de revue zijn gepasseerd, maar dat deze optie als beste uit de bus kwam. “Dit is het meest robuuste en veilige ontwerp voor fietsers,” zei Kapteijns. “Kamikazefietsers zul je altijd hebben, maar er is geen aanleiding dat dit ontwerp hiertoe zou leiden.” ChristenUnie-SGP wilde toch een aanpassing op dit punt en bereidt een motie voor om dit af te dwingen.

De herinrichting van de Paul Krugerlaan start naar verwachting begin 2027. De raad moet de plannen voor de zomer goedkeuren. In het eerste kwartaal van 2028 moet dan de nieuwe brede tram gaan rijden door Transvaal. Ook op andere plekken moeten wegen worden aangepast voor de brede trams, zoals de Hobbemastraat en de Goudenregenstraat.

Standaardportret
Bekijk meer van