‘Israëlische’ villa op Plein 1813 te koop

De monumentale villa op Plein 1813 4-5 staat te koop. Het fraaie gebouw werd vijf jaar geleden door de staat Israël gekocht, maar de verhuizing van de ambassade naar het historische plein ging niet door.

Door

Frisia Makelaars heeft een aparte website gelanceerd voor de verkoop van de villa, een rijksmonument met een bruto vloeroppervlak van ruim 1300 vierkante meter. Het hele perceel, tuin en bijgebouw inbegrepen, is zo’n 5400 vierkante meter groot. Pièce de résistance is de enorme glas-in-loodraampartij boven de hal.

De villa, die rond 1860 werd gebouwd, is al jaren niet in gebruik. Israël kocht het in 2016 voor 4 miljoen euro van het Rijksvastgoedbedrijf om er zijn ambassade te vestigen. Die verhuizing ging niet door, omdat de verbouwing te duur bleek. Het rijksmonument moest namelijk aan de hoogste veiligheidseisen voldoen. Ook was er veel protest vanuit de gemeenteraad.

Vraagprijs villa

Hoeveel de verkoop moet opleveren, is onduidelijk. Frisia heeft in ieder geval geen vraagprijs bekendgemaakt. Gegadigden dienen uiterlijk vóór 22 april klokslag twaalf uur een bod te doen. Bezichtigen kan op afspraak.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van