Internationale Vrouwendag groeit in Den Haag uit tot themaweek

Den Haag pakt uit met Internationale Vrouwendag. In de hele stad zijn deze week uiteenlopende activiteiten te bezoeken. Uitvoerig wordt stilgestaan bij het thema vrijheid, maar er is ook ruimte voor een vrolijke noot.

Door

“Het nieuwe college van burgemeester en wethouders koos vorig jaar voor een nieuwe aanpak. In plaats van de viering van Internationale Vrouwendag op één dag in het World Forum is er nu sprake van een themaweek die we organiseren in samenwerking met culturele en andere instellingen in de stad. Zonder vast te omschrijven hoe eenieder het thema vrijheid viert, brengen we onder deze noemer oude en nieuwe organisaties bij elkaar,” vertelt Anne van der Zwaard. Zij is vanuit de gemeente als projectleider betrokken bij de festiviteiten rond Internationale Vrouwendag. 

Emancipatieladder

Dat het nog steeds zinvol is om stil te staan bij vrouwenemancipatie, bewijst een internationale emancipatieladder. Hierop scoort de Nederlandse vrouw laag. Dat is omdat vrouwen in dit land vaak werken in deeltijd, minder verdienen dan hun mannelijke collega’s en omdat zij het minst vaak bètastudies volgen, volgens adviesbureau McKinsey. Dat ambitieuze vrouwen op hoge posities stuiten op een glazen plafond is óók jammer. Maar Van der Zwaard zegt dat vooral ‘de gewone vrouwen’ niet vergeten moeten worden. “Zij hebben steun nodig.”

Juist in Den Haag, een stad met veel bewoners met een biculturele achtergrond, is het belangrijk om bijvoorbeeld goede kinderopvang en goed taalonderwijs aan te bieden. “Deze week laten we nog eens zien hoe belangrijk het is dat we elkaar zien en horen, en elkaar helpen.”

 

Dit jaar heeft bijvoorbeeld Filmhuis Den Haag een week lang extra films met vrouwen in de hoofdrol
Anne van der Zwaard (projectleider)

 

Van der Zwaard hoopt dat de viering van Internationale Vrouwendag inspireert tot meer initiatieven en ontmoetingen in Den Haag. “Dit jaar heeft bijvoorbeeld Filmhuis Den Haag een week lang extra films met vrouwen in de hoofdrol. Dat is een initiatief van het Filmhuis zelf. Dit sluit goed aan bij onze themaweek.”

Effectief bluffen

Ook andere instellingen sloten zich dit jaar op eigen initiatief aan bij de festiviteiten. Het Gilde Den Haag neemt belangstellenden mee op een wandeling. Hierbij is er bijzondere aandacht voor vrouwelijke verzetshelden zoals Ru Paré. Ook is er een cursus in effectief bluffen bij het Haags Ondernemershuis. Verder wordt er in de bibliotheek gedebatteerd over internationale vrouwenrechten. In het Koorenhuis zijn Haagse Parels uitgereikt aan vrijwilligers die zich inzetten voor vrouwenemancipatie. Op vrijdag 6 maart gaan de mannen in Vadercentrum Laak extra lekker koken voor de vrouwen.

De Ria Sikkes Lezing werd vorig jaar geïnitieerd door GroenLinks-wethouder Bert van Alphen. Deze keer trekken vrijheidsambassadeur Hanneke Gelderblom en PvdA-fractievoorzitter Mikal Tseggai een vergelijking tussen de tweede en de vierde feministische golf. In het Atrium van het stadhuis spelen verder twintig violisten van Muziekacademie Den Haag muziek van vrouwelijke componisten. Hier zijn Nederlandse premières van Josephine Trott en Ethel Barns én een wereldpremière. Dat is ‘Ellygie’ van de Australische componist Natalie Maschmeyer.

Activiteiten vrouwendag

Op zondag 8 maart hebben nog meer activiteiten plaats in het Atrium. Zo wordt de jaarlijkse Kartini-prijs uitgereikt voor een initiatief dat bijdraagt aan een gelijkwaardige positie voor vrouwen in Den Haag. Er is de expositie ‘Women of Soza’ te zien met een video en portretten van vrouwen die wonen, werken of studeren in het voormalige Ministerie van Sociale Zaken en elkaar en de inwoners van Den Haag inspireren. Dichter Ninke Overbeek laat zich voor een poëtische voordracht ter plekke inspireren door wat ze heeft gezien en beleefd. Tenslotte zorgt dj Ome Steef ervoor dat wie wil los kan gaan op de dansvloer.

Eindfeest Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart, 19.00 tot 21.30 uur, Atrium in het stadhuis, gratis toegang. Meer informatie: www.denhaag.com/nl/agenda/internationale-vrouwendag

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van