4 en 5 mei in Den Haag: herdenken en vieren kan weer

Na twee jaren van ‘stille’ herdenkingen zonder publiek zijn de kransleggingen en andere activiteiten rond 4 en 5 mei dit jaar weer bij te wonen.

Door en

Belangrijkste herdenkingen

De twee belangrijkste Haagse herdenkingen op woensdag 4 mei zijn die op de Waalsdorpervlakte en het Carnegieplein. Die in de duinen wordt vanaf 19.25 uur gehouden bij de Bourdonklok en de fusilladeplaats. Op hetzelfde moment is er de herdenking bij het Verzets- en Bevrijdingsmonument op het Carnegieplein.

Voorafgaand aan deze herdenking is er een programma in de Grote Kerk met een herdenkingsdialoog (15.30 uur), vegetarische maaltijdsoep (17.30 uur), een herdenkingsbijeenkomst met medewerking van Yvonne Keuls, Max Douw en Willem Post (18.15 uur) en daarna een gezamenlijke wandeling naar het Carnegieplein voor de kranslegging. Zie hier voor meer informatie.

 

Kleinere herdenkingen

Verder zijn er nog zo’n twintig andere grotere en kleinere herdenkingen, verspreid over de stad. Variërend van de bijeenkomst bij het Sinti- en Romamonument aan de Vondelstraat tot de herdenkingen van de gevallen gemeenteambtenaren op het Trekvlietplein. Een overzicht is hier te vinden.

 

Theater na de Dam

Het Nationale Theater (HNT) presenteert in het kader van het landelijke project Theater na de Dam vanaf 1 mei drie theatervoorstellingen, een gesprek, een vertelling, een poëzieavond en een concert. Een selectie. Op 1 mei brengt Lars Brinkman in Zaal 3 (De Constant Rebecqueplein) ‘Männerbund’ over de florerende homoscene in bezettingstijd. ‘Is er een verband tussen homoseksualiteit en fascisme?’, vraagt hij zich af. Op 4 mei staat de ‘Leedvermaak trilogie’ van HNT in het Theater aan het Spui: over het oorlogstrauma van een familie, geschreven door Judith Herzberg.

Ook op 4 mei, in de Koninklijke Schouwburg, ‘De Laatste Getuigen’. Acteurs vertellen de verhalen van de Joodse gemeenschap in Den Haag. In de Nieuwe Kerk brengt Cappella Amsterdam ‘De Rechtvaardigen’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken (1949). Dat vertelt het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die duizenden het leven redde. Het volledige programma van Theater na de Dam is hier te vinden. Zie hier voor meer informatie.

 

Open Joodse Huizen

Ook de opening van ‘Joodse Huizen’ op en rond 4 mei wordt dit jaar hervat. Tijdgetuigen, historici, onderzoekers, schrijvers en bewoners van huizen vertellen over onderduik, verzet of over het Joodse leven na de oorlog. Alle bijeenkomsten duren maximaal een uur.

Op 3 mei zijn er onder meer lezingen  in de Liberaal Joodse synagoge aan de Prinsessegracht en het Oranjehotel. Geopende huizen op 4 mei onder meer: Adelheidstraat 5 (verhaal over Lola van Breda Beausar); Kerkhoflaan 11b (Wim Willems over de Haagse kunstenares en verzetsvrouw Ru Paré); Weteringkade 79 (Kim Heijdenrijk over de Joodse buurtbewoners); Centrale Bibliotheek (middagprogramma lezingen); Archimedesstraat 1 (Jos Teunissen over verzetsstrijder Bep Turksma); Haagse Kunstkring, Denneweg 64 (Mieke Tillema over Ida Simons). Zie hier voor meer informatie.

Op 5 mei om 05.00 uur (ochtend), Badkapel, spreekt Hanneke Gelderblom-Lankhout (Den Haag, 1936) tijdens de ‘Nacht van Bevrijding’ over de strijd om vrijheid in haar eigen leven. Zij overleefde de oorlog op verschillende onderduikplekken en maakte in Brabant de bevrijding mee. Er is ook muziek van o.a. de Oekraïense celliste Katja Dirven. Zie hier voor meer informatie.

Deze week verschijn ook het achtste deel van de serie ‘Joodse Huizen’. Hierin zijn verhalen opgenomen over de volgende Haagse adressen: Pieter Bothstraat 49, Maastrichtsestraat 106 en Van Bleiswijkstraat 40.

Bevrijdingsfestival op Malieveld

Ook het Haagse Bevrijdingsfestival is terug. Op 5 mei zijn er de hele middag en avond gratis toegankelijke optredens en voordrachten op het Malieveld. De slotact (22.00 uur) is muzikant Blaudzun. Deze singer-songwriter uit Arnhem scoorde in 2014 zijn grootste hit met het ‘Promises of No Man’s Land’. Dit nummer stond vorig jaar genoteerd in de top 2000 van Radio 2.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Blaudzun. | Foto: PR/Bevrijdingsfestival Den Haag

Ook R&B-zangeres en singer-songwriter Romy Dya geeft acte de présence op het Malieveld (18.50 uur). Dya werd bekend  nadat ze samen met Martix Garrix, David Guetta en Jamie Scott de single ‘So Far Away’ uitbracht.

Verder treden onder meer op: de Haagse toetsenist Sven Hammond (19.35 uur) en de Nederlands Marokkaanse zangers Numida (17.20 uur). Eén van de thema’s van het festival is de oorlog in Oekraïne. Er zijn bustours door de stad waarbij informatie wordt gegeven over de oorlog door de Stichting Vluchteling. De presentatie is in handen van Janice Roopram en Sangie Nutbey.
Zie hier voor meer informatie.

Romy Dya. | Foto: PR/Bevrijdingsfestival Den Haag

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van