Veel lintjes in cultureel Den Haag

Burgemeester Jan van Zanen speldde dinsdag 35 Hagenaars een koninklijke onderscheiding op in Theater Diligentia.

Door

De ‘Lintjesregen’ kon na twee jaar van beperkende coronamaatregelen weer ‘normaal’ neerdalen. Dat wil zeggen met een bijeenkomst van alle ‘decorandi’ in Diligentia. In heel Nederland werden op deze dag burgers gedecoreerd die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. De burgemeester sprak iedereen persoonlijk toe. Vijftien Hagenaars zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, achttien tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en twee tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De gedecoreerde Willem-Jan Hoogsteder wordt door vrienden en familie ontvangen op de Lange Vijverberg. | Foto: DHC

De culturele sector is goed vertegenwoordigd. Kunsthandelaar Willem-Jan Hoogsteder werd benoemd tot ‘OfficierON’, wegens zijn verdiensten voor onder meer het Museum Bredius, het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch en het Rode Kruis. Na afloop kreeg hij een verrassingsontvangst in de kunsthandel op de Lange Vijverberg met veel familie en vrienden. “Het is een prachtig blijk van waardering. Maar eigenlijk vind ik het normaal om je in te zetten voor de samenleving als je daartoe in de gelegenheid bent. Dat zie ik ook als mijn plicht als katholiek,” aldus Hoogsteder.

Feest in Couperusmuseum

Even verderop, aan de Javastraat, was het feest in het Louis Couperusmuseum. Daar werd gevierd dat Caroline de Westenholz, stichter van het museum, is benoemd tot ‘RidderON’.  Het museum is in hoge mate haar persoonlijk project dat ze met steun van vrijwilligers runt.

Ook ridder is geworden Corien Glaudemans, oud-medewerker van het Haags Gemeentearchief. De eer viel haar te beurt omdat ze medeoprichter en bestuurslid is van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag. Ze is medeorganisator van evenementen als de jaarlijkse Open Joodse Huizendag. Verder publiceert ze geregeld over de Haagse en Joods historie. Ook oud-journalist Henk van der Meijden kreeg een onderscheiding. Hij is benoemd tot ‘RidderON’,  wegens zijn werk voor de Stichting Blijvend Applaus en zijn rol als theaterproducent van onder meer balletten, circussen en musicals.

Kijk hier voor het volledige overzicht van de gedecoreerden.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van