Grote politiecontrole aan de kust, demonstraties in de stad

Bij een grote actie tegen ‘huftergedrag’ op Scheveningen zijn vrijdag zo’n 160 boetes uitgedeeld. In het weekeinde had de politie het druk met demonstraties.  

Door

De gemeente maakte zaterdag bekend samen met de politie, marechaussee, douane, Openbaar Ministerie, HTM en de brandweer in actie te zijn gekomen. De badplaats zucht al langer onder allerlei vormen van overlast. Honderden voertuigen werden gecontroleerd, waarbij er speciale aandacht was voor gebruik van alcohol, drugs en lachgas. Er zijn 44 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere rijden zonder rijbewijs. Verder is van elf motoren en auto’s het motorgeluid gemeten. Bij tien ervan was het geluidsniveau te hoog. Dit betekent dat er naast een boete van tussen de 300 en 450 euro, ook niet meer mag worden gereden totdat het voertuig is herkeurd is door de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Bij de verkeerscontrole bleken twee personen nog openstaande boetes te hebben. Die moesten direct worden betaald. Eén bestuurder werd aangehouden voor rijden onder invloed en was daarbij in het bezit van drugs. In zijn auto vond de douane een verborgen ruimte, wat leidde tot directe inbeslagname. Tientallen bromfietsen en scooters gingen op de rollenbank; zeker vijf bromfietser mochten naar huis gaan lopen. De komende weken kunnen 113 personen nog een boete verwachten omdat zij parkeerden zonder te betalen. Een enkele auto werd tijdens de actie al weggesleept vanwege asociaal parkeergedrag.

Controle woningen en horeca

Er waren ook andersoortige inspecties. De Haagse Pandbrigade controleerde elf woningen waarbij in negen gevallen misstanden zijn vastgesteld. In vijf woningen was sprake van onrechtmatige bewoning. In één woning was sprake van illegale kamerverhuur. Drie woningen waren gesplitst terwijl dit niet is toegestaan. Twaalf personen die wel ingeschreven stonden, bleken niet op die plekken te wonen. ‘Door onjuiste adresinschrijvingen kunnen misstanden bestaan met bijvoorbeeld uitkeringen en toeslagen,’ meldt de gemeente ter verklaring van dit optreden. Andere diensten voerden controles uit bij horecabedrijven. In één zaak werden illegaal medicijnen verkocht. Enkele terrassen bleken nog na 18.00 open; deze zijn gesloten. Verder verrichten de ‘nautische boa’s’ controles op het water (pleziervaart en visserij) en traden HTM-controleurs op tegen zwartrijders.

Volgens de gemeente reageerden bewoners en ondernemers positief op de actie. Zij roept iedereen op overlast te melden. Dat kan onder meer via het klantcontactcentrum van de gemeente.

Demonstraties op Malieveld

Zaterdagmiddag is de ME op het Malieveld ingezet om een demonstratie tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook te beëindigen. De politie voorkwam dat betogers de binnenstad introkken. Vijf mannen van 16 tot 28 jaar zijn aangehouden wegens geweldpleging. Een 26-jarige man is opgepakt omdat hij een agent belaagde met een teaser (stroomstootwapen).

Demonstratie van de ‘Vrijheidskaravaan’, zondag op het Malieveld.

Zondagmiddag betoogde de ‘Vrijheidskaravaan’ van Forum voor Democratie op het Malieveld tegen de coronamaatregelen. Er waren zo’n tweehonderd demonstranten, die ostentatief geen afstand hielden en geen mondkapje droegen. Een van de sprekers was Forum-leider Thierry Baudet. Hij zou onlangs corona hebben gehad, maar kon daarover vorige week in de Tweede Kamer geen uitsluitsel geven omdat hij zich na klachten niet had laten testen.  De politie wees wel op de noodzaak tot afstand houden, maar trad niet op.

Standaardportret
Bekijk meer van