Toch goede kans op Eschermuseum in ambassade

De kans dat de Amerikaanse ambassade alsnog een Eschermuseum wordt is sterk toegenomen. De gemeente overweegt het gebouw aan het Lange Voorhout zelf te ontwikkelen.

Door

In een woensdag verzonden brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Saskia Bruines (D66, binnenstad) dat B en W nu laat onderzoeken of, naast andere opties, een ‘ontwikkeling en exploitatie in eigen beheer mogelijk is.

Het doel (‘voorkeursscenario’) is dan de huisvesting van de Eschercollectie van het Kunstmuseum. Escher is een internationale trekker, maar kan op zijn huidige plek in het paleisje niet verder groeien. Bruines schetst ook het bredere kader. ‘Een dergelijke internationale trekker is immers van grote toegevoegde waarde voor de stad Den Haag gezien de te verwachten effecten van de coronacrisis op de economische vitaliteit van de binnenstad en door de komende jarenlange verbouwing van het Binnenhof’. Het Museumkwartier zou erdoor worden versterkt’.

De Mos en marktpartijen

Tot nu toe ging het stadbestuur uit van de verkoop van de voormalige ambassade. Die zou 11,5 miljoen euro moeten opbrengen. Gebleken is dat het na een dergelijke transactie vrijwel onmogelijk is het gebouw nog een culturele bestemming te geven gezien de hoogte van de huurprijs die dan zou worden gevraagd. Bruines’ voorganger Richard de Mos bereikte in 2019 wel een voorlopig akkoord met marktpartijen en het Kunstmuseum. Bruines trok dat plan terug na het gedwongen vertrek van De Mos in oktober van dat jaar, omdat er naar haar zeggen te veel risico’s aan kleefden.

Toch geen Eschermuseum?

Spotprent over de ambassadediscussie uit 2019. | Illustratie Nicolas Journoud

Daarom concludeert Bruines nu dat er ‘keuzes’ moeten worden gemaakt. Ze laat alles op een rij zetten, zodat het na de verkiezingen van maart te vormen nieuwe college van B en W tot een raadsvoorstel kan komen. Met de huidige gebruiker, kunstinstelling West, is afgesproken dat zij tot 31 december 2022 gebruik kan blijven maken van het pand.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van