Groot protest moslims bij moskee aangekondigd

Veel moslims komen naar verwachting vrijdag naar de As-Soennah-moskee in Den Haag om te protesteren tegen de ‘godslasterlijke’ Pegida-actie van afgelopen zondag. “De maat is vol.”

Door

De ontzetting bij de As-Soennah-moskee en ver daarbuiten is nog steeds groot, zegt moskeevoorzitter Adelhamid Taheri naar aanleiding van de provocatieve actie waarvan de moskee aan de Fruitweg zondagochtend vroeg doelwit was. Er werd een pop van Mohammed geplaatst met een babypop ter hoogte van het kruis en een spandoek met de tekst ‘Profeet Mohammed Kinderneuker’. Op Twitter onthulde Pegida-voorman Edwin Wagensveld dat hij achter de actie zit; bij het bericht zitten foto’s die dat bevestigen.

“De maat is vol,” zegt Taheri. “Ik heb een lange lijst met acties die tegen de moskee waren gericht. De laatste was uitzonderlijk grof. Stel je voor dat mensen uit de buurt of van onze gemeenschap deze figuren hadden betrapt. Dan was de vlam in de pan geslagen. We weten nu wie het waren en we hebben camerabeelden. Het is nu aan de overheid om actie te ondernemen. Iedereen heeft het over moslim-extremisme, maar hier rukt het rechts-extremisme op.”

Spandoek en pop bij de moskee aan de Fruitweg, zondagmorgen 3 maart.

De islamitische koepelorganisaties FIO en SIORH hebben moslims opgeroepen vrijdag voor het middaggebed naar Den Haag te komen om te protesteren tegen de ‘weerzinwekkende aanval op onze geliefde profeet Mohammed’ en om de broeders van de As-Soennah-moskee een hart onder de riem te steken. De moskee verwacht een hoge opkomst.

Aangifte van belediging mislukte

Taheri en de moskee-secretaris wilden dinsdag aangifte doen van belediging en godslastering, maar dat is misgelopen. “Dat was uiterst teleurstellend,” zegt de voorzitter. “De politie wilde de aangifte niet opnemen, althans niet op de manier waarop wij die wilden doen. We gaan nu zelf een tekst opstellen en die inleveren bij de politie.” Een woordvoerder van de politie laat weten dat Taheri met drie andere personen erbij gezamenlijk aangifte wilde doen en dat kan niet. “Wij hebben de mogelijkheden voorgelegd, maar daar wenst de heer Taheri geen gebruik van te maken. We wachten nu de schriftelijke aangifte af.”

De moskeevoorzitter is ook teleurgesteld in de Tweede Kamer en de Haagse gemeenteraad. “Toen er een moslim vernielingen aanrichtte in een Joods restaurant in Amsterdam, zat een dag later zo ongeveer de hele Tweede Kamer daar te eten. Bij ons is nog niemand langs geweest. Het blijft heel stil. Dat is voor veel moslims frustrerend.” Hij is wel te spreken over de betrokkenheid van de burgemeester, met wie hij al een gesprek heeft gehad.

Van Doorn: ‘Maatregelen’ door moslims

Niet stil bleef Arnoud van Doorn, een ex-PVV’er die zich tot de islam bekeerde en nu voor de Partij van de Eenheid in de gemeenteraad zit. Hij twitterde zondag: ‘Als de overheid nu niet keihard ingrijpt tegen moslimhaat, dan nemen een miljoen moslims in Nederland zelf maatregelen. En als de geest uit de fles is, gaat hij er niet meer in.’ Die mededeling lokte scherpe kritiek uit. Van Doorn zou oproepen tot geweld. Acteur Nasrdin Dchar bijvoorbeeld nam afstand van het raadslid. ‘Een ware moslim leeft z’n leven en antwoord haat met liefde,’ twitterde hij.

Krikke

Burgemeester Pauline Krikke. Foto: DHC/Winish Chedi

Burgemeester Pauline Krikke kritiseert in een opiniestuk dat verscheen op de website van AD Haagsche Courant zowel Pegida als Van Doorn. ‘Met beide stellingnames heb ik grote moeite (…). Een stevig debat is prima, begrijp me niet verkeerd. Het mag maatschappelijk soms flink schuren. Dat moet kunnen in een volwassen democratische rechtsstaat. Het recht om met elkaar van mening te verschillen moeten we te allen tijde beschermen. Maar dat recht vraagt van iedereen ook om er zorgvuldig mee om te gaan. Ik weet heel goed dat sommigen het maatschappelijk debat – offline en online – desalniettemin vooral gebruiken om te provoceren. En hoewel het uiteindelijk aan de rechter is om te toetsen wat wel en wat net niet meer kan en een strafbaar feit is, is het toch menselijkerwijs niet nodig om, zoals Pegida met haar uitlatingen doet, een ander bewust pijn te doen?’

Burgemeester Krikke betuigt steun

In reactie op de verwijten van Taheri schrijft Krikke dat ‘instellingen die worden bedreigd, op mijn steun [kunnen] rekenen’. En: ‘De gemeente Den Haag staat moskeebesturen al geruime tijd bij om de veiligheid van hun instelling te vergroten.’ Krikke wijst er verder op dat zij ‘een aantal keer een beperking [heeft] opgelegd op een provocatieve demonstratie bij de As-Soennah-moskee uit vrees voor confrontaties. Deze demonstraties konden op een andere locatie plaatsvinden. De rechter heeft deze besluiten bekrachtigd’. Nog deze maand organiseert de gemeente een bijeenkomst met vertegenwoordigers van alle religieuze instellingen in Den Haag om een vernieuwd handboek over de veiligheid van religieuze instellingen te presenteren.

As-Soennah-moskee is omstreden

De orthodox-islamitische moskee aan de Fruitweg is niet onomstreden. In het verleden hebben er radicale imams gepreekt. Ook zou het besnijden van vrouwen er zijn aanbevolen en zou de moskee steun ontvangen van een radicale organisatie in Koeweit. Maar Taheri stelt dat de moskee zich al lang geleden tegen vrouwenbesnijdenis heeft uitgesproken. Over de buitenlandse financiering zegt hij: “Die is niet verboden. Maar wij zijn onafhankelijk. Er wordt vanuit het buitenland geen invloed uitgeoefend op de As-Soennah-gemeenschap.” Na de berichten vorig jaar over de financiering heeft de gemeente de samenwerking met de moskee, die er voorheen was tijdens de jaarwisseling, beëindigd.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van