Struinen in Haagse Tuinen: Tocht langs verborgen groene paradijsjes

Laat je verleiden door Haags groen tijdens het opentuinenweekend. 43 tuinen in de stad doen mee en laten zien dat er nog genoeg rustgevende oases te vinden zijn in de grote stad.

Door

In een postuum verschenen essay van Oliver Sacks prijst de bekende neuroloog en schrijver de unieke en helende kracht van tuinen. Volgens Sacks zijn het paradijselijke rustpunten in de hectiek van het moderne leven. Deze publieke ruimten hebben een positieve invloed op de geestelijke gezondheid en midden in de stad verbinden ze mensen met de schoonheid van de natuur.

Voor wie in deze drukke tijden het rustgevende groen wil ervaren, is er nu het opentuinenweekend, dat wordt georganiseerd door ‘Struinen in Haagse Tuinen’. Twee dagen lang kun je als bezoeker de bijzondere privétuinen, gemoedelijke parkjes en idyllische rustplekken ontdekken die de hofstad rijk is.

43 tuinen doen mee aan dit opentuinenweekend. Ze geven een zeer gevarieerd beeld van het verschil dat een vruchtbaar lapje grond kan maken in een stedelijke omgeving. Van moderne en ecologisch verantwoorde gaarden tot aan ouderwetse en sfeervolle cottagetuinen.

Dikste boom

De literair onderlegde bezoeker heeft de mogelijkheid om te flaneren in de behaaglijke Couperustuin. Dit verborgen pareltje achter S. van Leeuwen Antiquairs aan het Noordeinde was een geliefde plek voor de Haagse schrijver.

Haagse tuinen in allerlei soorten zijn voor één keer in het jaar toegankelijk voor het grote publiek. | Foto: Struinen in Haagse Tuinen

In een bekend fotoportret waarin hij wordt vergezeld door zijn hond Brinio zit hij in deze tuin waar de tijd heeft stilgestaan. Je kunt er ook de dikste boom van Den Haag bewonderen: een majestueuze bruine beuk. Een ander buitenkansje voor de nieuwsgierige groenliefhebber is de openstelling van de uitgestrekte tuinen van het Vredespaleis. Ze zijn zelden te bezichtigen en het is een sierlijk park dat mooi overgaat naar het bosgedeelte van de stad.

Voor mensen met groene vingers is er volop gelegenheid om inspiratie te halen uit de gevarieerde privétuinen die toegankelijk zijn. Daarnaast zijn er ook rustplekken te bezoeken die met zorg door wijkbewoners worden onderhouden.

Milieuvriendelijke oase

Sunny Court in Duinoord bijvoorbeeld. Een milieuvriendelijke oase van groen met hoge bomen en sfeervolle beplanting. En tussen de huizen aan de Meer en Boslaan is een pleintje dat is beplant door de bewoners. Hierdoor is het een knusse openbare plek geworden waar je even tot rust komt na het wandelen.

Mensen die willen deelnemen aan ‘Struinen in Haagse Tuinen’ kunnen bij een aantal verkooppunten, zoals de VVV, een mooie boekje kopen met informatie over de locaties. Het is tevens het toegangsbewijs om deze bijzondere tuinen eens van dichtbij te ervaren.

‘Struinen in Haagse Tuinen’, zaterdag 22 en zondag 23 juni, diverse locaties. Meer informatie: www.struineninhaagsetuinen.nl

Standaardportret
Bekijk meer van