Geschiedenisprogramma Andere Tijden: Den Haag van en weer aan het gas

Den Haag speelt de hoofdrol in de nieuwste aflevering van het geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’. Van het gas af, maar er meteen weer aan.

Door

Ruim een halve eeuw geleden ging Den Haag al van het gas af om er meteen weer op aangesloten te worden. Van stadsgas uit de gemeentelijke gasfabrieken, schakelde de gemeente over op aardgas uit Slochteren.

‘Andere Tijden’ van woensdag 27 februari, het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO, blikt terug op die episode. Het tv-programma besteedt veel aandacht aan de situatie in Den Haag. De stad ging in hoog tempo over van het oude op het nieuwe gas.

“Den Haag was een van de grote steden die overgingen. Voormalige medewerksters van het Haagse energiebedrijf kijken met veel plezier terug op de tijd toen ze burgers moesten informeren over het gebruik van gaskachels, geisers en andere apparaten die gebruik maken van aardgas. Want net als nu was niet iedereen even blij met de aanstaande transitie,” zegt René Takken van de NTR.

Leidingnetwerk aardgas uitgerold

Energiedeskundige Aad Correljé legt uit hoe de overheid een geraffineerde campagne opzette om Nederland aan het aardgas te krijgen. In een operatie van vijf jaar werd door heel Nederland een gasleidingnetwerk uitgerold. Huisvrouwen leerden koken op nieuwe fornuizen. In de steden met stadsgas moesten de oude leidingen en aansluitingen worden vervangen. Dit was nodig omdat de druk van het aardgas hoger was dan die van het stadsgas.

Andere Tijden koos voor dit thema omdat nu, vijftig jaar later er een nieuwe energietransitie op stapel staat, al is de omvang daarvan nog onduidelijk.

Andere Tijden, woensdag 27 februari, 21.20 uur, NPO 2.

Standaardportret
Bekijk meer van