Coronavirus – Student niet besmet, CPC lijkt door te gaan

De Haagse student die besmet leek met het coronavirus heeft de ziekte toch niet, blijkt uit een tweede test. In de regio zijn wel nieuwe gevallen vastgesteld.

Door

De Universiteit Leiden maakte woensdagavond bekend dat de student van de Campus Den Haag, die na een eerste test het Covid-19-virus (de officiële benaming van corona) leek te hebben, toch niet besmet is. De ‘thuisisolatie’ in het campusgebouw op het Anna van Buerenplein is opgeheven. De GGD Haaglanden heeft donderdagmorgen wel nieuwe gevallen gemeld in Nootdorp. ‘Een echtpaar van middelbare leeftijd’ is geïnfecteerd. De man en de vrouw zijn, net als de meeste andere intussen 80 besmette Nederlanders, onlangs in Noord-Italië geweest; of men is in aanraking geweest met Italië-gangers.  Zondag werd het virus ontdekt bij een 23-jarige vrouw uit Delft.

CPC-Loop gaat vooralsnog door

Een vraag die duizenden Hagenaars bezighoudt is of de CityPierCity Loop komende zondag doorgaat. Dat is vooralsnog het geval. De organisatie houdt zich aan de adviezen van het RIVM en de GGD. Er geldt wél een waarschuwing. ‘Wij raden deelnemers ten zeerste af deel te nemen aan de CPC Loop Den Haag indien je koortsverschijnselen hebt (ten minste 38.0 graden Celsius) voorafgaand aan het evenement én ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid.’

De Haagse scholenkoepel SCOH neemt het zekere voor het onzekere en raadt ouders van leerlingen dringend aan om hun kind niet mee te laten doen met de City-Pier-City Loop zondag. De organisatie vindt het niet verantwoord om ‘kinderen mee te laten rennen in een grote anonieme menigte’.

Telefoon roodgloeiend bij GGD

GGD Haaglanden krijgt intussen honderden telefoontjes per dag. De medewerkers van het callcenter zijn non-stop aan het werk. De vragen gaan ‘over van alles’, weet woordvoerder Miranda de Haan. “Van iemand die iets heeft besteld via Ali Express in China en het pakje niet durft af te halen tot ouders die willen weten of ze hun kind niet beter thuis kunnen houden, omdat klasgenootjes in Italië zijn geweest en mensen die willen weten waar een zieke in de regio zijn boodschappen doet.”

Om ellenlange wachttijden te voorkomen, heeft de GGD deze week het keuzemenu, dat bellers te horen krijgen, aangepast. “Wie over corona belt, wijzen we direct op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het landelijke nummer,” aldus De Haan. Voor huisartsen heeft de GGD een apart nummer. Ook die lijn is drukbezet. Het advies van de GGD om besmetting te voorkomen luidt nog steeds: vaak handen wassen, hoesten of niezen in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.

Haga schrapt open dag

In het HagaZiekenhuis zijn deze week álle medewerkers bijgepraat over de richtlijnen. Het ziekenhuis heeft een open dag op 21 maar afgelast. ‘We willen het risico voor onze bezoekers, patiënten en medewerkers zo klein mogelijk houden,’ aldus een mededeling van dinsdagavond. Het ziekenhuis hanteert een ‘Covid-19-protocol’, waarin de ziekte de status heeft van ‘crisis’. Er kunnen 56 eventuele patiënten in isolatie worden geplaatst.

Geen wijwater meer

De Haags katholieke kerken gebruiken in navolging van de landelijke richtlijnen van de bisschoppen voorlopig geen wijwater meer. Dat wil zeggen dat de waterbekkens bij de kerkportalen leeg zijn. Tevens wordt afgezien van de besprenkeling in de zondagse plechtigheden.

Leeg wijwaterbekken in de Parkstraatkerk. Foto: DHC

Ook de gebruikelijke vredeswens in de mis is geschrapt. Hierbij geven gelovigen elkaar een hand. Ten slotte wordt ook geen communie meer uitgereikt op de tong, zoals vroeger gebruikelijk was. Behoudend ingestelde katholieken geven vaak nog de voorkeur aan deze wijze van het ontvangen van de hostie.

[Het aantal corona-besmettingen in dit stuk is om 15.37 aangepast]

Standaardportret
Bekijk meer van