Conflict over kleur Toren van Oud

Wordt de Toren van Oud naast het World Forum goed gerestaureerd en gerenoveerd, of gaat er toch wat mis? Dat laatste zeggen de architecten. ‘Pertinent onjuist,’ zegt de projectontwikkelaar. De HSP wil uitsluitsel.

Door

De driehoekige Toren van Oud is architectonisch gezien onlosmakelijk verbonden met het voormalige Nederlands Congresgebouw, de zwanenzang van de bekende modernistische architect J.J.P. Oud. Dat en allerlei technische kwesties maken de herontwikkeling van dit baken van Zorgvliet en het Statenkwartier tot een hachelijke onderneming. Lang stond de toren te verkrotten.

Foto: DHC/Winish Chedi

Maar projectontwikkelaar Do Tetteroo van de Catsheuvel BV zag er toch brood in. In 2017 leek hij samen met de architecten Eric Vreedenburgh en Dennis Hofman na lang puzzelen de panacé te hebben gevonden. De complete toren wordt als het ware iets opgepompt, zodat hij iets dikker en hoger wordt. Dat is nodig om de oppervlakte van de appartementen erin acceptabel te maken. Tetteroo stond in de zomer van 2017 samen met de architecten deze krant in alle harmonie te woord.

‘Toren van Au’

Intussen is die harmonie ver te zoeken. Buurtbewoner Robbert Coops stelde in een ingezonden stuk in deze krant (17 januari) dat de toren niet de juiste gele kleur krijgt en dat het nieuwe voegwerk zou afwijken van het oude. Tetteroo reageerde daar boos op. Hij zou er juist alles aan hebben gedaan om de toren goed te reconstrueren; de gevels zouden door de welstandscommissie zijn goedgekeurd.

 

Het is net alsof ze de kleur geel in een schilderij van Mondriaan even veranderd hebben in oker.
Architecten Toren van Oud

 

Maar die lezing klopt niet, zeggen de architecten. “Wij zijn niet betrokken bij de kleuren van de voegen in de gevelelementen en hebben ze ook niet goedgekeurd. Er is afgeweken van de bouwvergunning. Het is net alsof ze de kleur geel in een schilderij van Mondriaan even veranderd hebben in oker. Met grauwgrijze voegen is het ons inziens toch meer de Toren van Au dan de Toren van Oud.”

De Haagse Stadspartij (HSP) wil nu het naadje van de kous weten. “Het is fantastisch dat dit gebouw in ere wordt hersteld, maar het is jammer dat er wordt afgeweken van de oorspronkelijke kleuren,” zegt gemeenteraadslid Peter Bos. Hij heeft negentien vragen over de kwestie gesteld aan het college van B en W. Bos wil onder meer weten waarom gemeentelijke inspecteurs de bouw niet hebben stilgelegd toen duidelijk was dat werd afgeweken van de bouwvergunning.

Standaardportret
Bekijk meer van