Amalia wil ‘goede leerling’ zijn van Raad van State
Prinses Amalia is woensdag ‘binnengeleid’ in de Raad van State. In een korte toespraak zei ze veel van het college te willen leren.
Eén dag na haar achttiende verjaardag maakte de ‘Prinses van Oranje’, zoals haar officiële titel luidt, haar opwachting in het Paleis Kneuterdijk, onderdeel van het omvangrijke complex van de Raad van State. Normaal vergadert de Raad, als hij in zijn adviesrol optreedt, op het Binnenhof, maar daar wordt nu verbouwd. Daarom was de voormalige balzaal van (de latere) koning Willem II het decor van de plechtigheid van woensdagmiddag.
Amalia hield, gezeten tussen haar ouders, een korte toespraak. Daarin zei zij, haar grootmoeder citerend, een ‘goede leerling’ te willen zijn van het Hoge College van Staat. “Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het Koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter,” aldus de prinses, die veel hoopt op te steken van de Raad, wiens vergaderingen zij ‘regelmatig’ zei te willen bijwonen.
‘Het kan morgen zijn’
Amalia begon haar toespraakje formeel en enigszins komisch door zich tot haar vader, die officieel voorzitter is van de Raad, te richten: “Dank u wel, voorzitter, als ik u voor één keer zo mag noemen, voor uw warme woorden. Het is een eer om door u ontvangen te mogen worden.” Ze refereerde ook aan het gegeven dat ze nu gerechtigd is Willem-Alexander op te volgen. “In de verre toekomst, hoop ik. Al is er ook altijd het besef, dat het morgen kan zijn.”
Koning Willem-Alexander had daarvoor de Raad en zijn dochter toegesproken. “Onze Grondwet bepaalt dat je na het bereiken van [de achttienjarige] leeftijd zitting hebt in deze Raad. Dat gaat automatisch. Maar het is geen automatisme. Het is een persoonlijke verbinding die je de kans geeft om meer inzicht te krijgen in de vraagstukken die belangrijk zijn voor de toekomst van ons land. Een fascinerende en veelkleurige leerschool,” zei hij. De koning toonde ook waardering voor het werk van het vijfhonderd jaar oude college: “Ik weet hoeveel deskundigheid, ervaring en oprechte betrokkenheid er binnen de Raad zijn samengebracht. Wij zijn u dankbaar dat u onze dochter op deze hartelijke wijze verwelkomt en dat u haar in toekomstige jaren kennis wilt laten maken met de inhoud van uw werk.”
Karel V en Willem van Oranje
Voor de vice-president van de Raad, D66’er Thom de Graaf, was het een bijzondere middag. Tien jaar geleden pleitte hij nog voor het beëindigen van het koninklijke voorzitterschap van de Raad. En nu, inmiddels zelf ‘onderkoning’ (zoals de vice-presidenten wel worden genoemd) moest hij koning, koningin en Prinses van Oranje ontvangen. Geen spoor meer van zijn oude gedachten, woensdag. Wel sprak hij warme woorden tot Amalia: “De wereld lonkt, met nieuwe vrijheden, en ook met nieuwe verantwoordelijkheden. Wij gunnen u allemaal deze prachtige tijd. Ook dit (het bijwonen van de vergaderingen, red.) zal een ontdekking worden, maar gelukkig gaat u daar ruim de tijd voor krijgen. Wij heten u graag welkom.”
De Graaf hield een historisch goed onderbouwd betoog over de Raad van State en ging daarin terug naar Karel V en Willem van Oranje. De laatste protesteerde in 1564 in de Raad van State tegen de vervolgingen van calvinisten in de Nederlanden. Na afloop van de plechtigheid plantte de prinses een koningslinde in de Franse tuin achter het paleisje en was er een korte persconferentie. Daarin zei ze onder meer later ‘een goede koningin’ te willen zijn.
Voor een fotoreportage klik hier.