Airbnb kan weer, maar wel met regels

Hagenaars mogen vanaf deze week hun woning weer verhuren aan toeristen. Maar er gelden volgens de gemeente wel strenge regels.

Door

Het stadhuis heeft de ‘huisvestingsverordening’ aangepast. Woningeigenaren mogen voortaan hun huis of een deel daarvan voor maximaal dertig dagen per jaar gebruiken voor ‘vakantieverhuur’. Daartoe moet wel een vergunning worden aangevraagd. Die kost 109 euro. Tevens is er een registratienummer nodig. Volgens de gemeente biedt deze regeling ruimte voor het toerisme en wordt tegelijk ‘woningonttrekking door permanente vakantieverhuur’ voorkomen. Ook wordt het toezicht verscherpt.

Toch lijkt de regeling een versoepeling, aangezien vakantieverhuur en meer in het bijzonder verhuur via het platform Airbnb, volledig verboden was. “Tot voor kort mocht vakantieverhuur eigenlijk niet,” legt wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen). “Maar we zagen het steeds meer toenemen, waardoor reguliere woningen van de markt verdwenen. Dit is zeer ongewenst in tijden van woningnood. Nu zorgen we ervoor dat vakantieverhuur ook daadwerkelijk vakantieverhuur is. Ga je een week op vakantie, dan kun je je huis verhuren via bijvoorbeeld Airbnb.”

Airbnb eerder nog verboden

Vakantieverhuur mocht voorheen niet in Den Haag, maar werd min of meer gedoogd waardoor het aanbod via Airbnb sterk groeide. Aan die situatie kwam vorig jaar een einde door een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde dat vakantieverhuur alleen kan mét een vergunning. Daardoor gold er vanaf maart (2020) een verbod. Intussen is de Wet toeristische verhuur van kracht. Die maakt het mogelijk voor gemeenten om zelf regels op te stellen.

Balster:  “Structurele verhuur staan we dus niet toe, want we hebben elke woning in de stad nodig. Partijen die via verhuurplatforms permanent woningen verhuren, krijgen met stevige handhaving te maken. Dat was al zo, maar dat wordt met de komst van de wet makkelijker. Geen vergunning en geen registratienummer betekent direct een boete”. De gewijzigde huisvestingsverordening regelt naast de vakantieverhuur via verhuurplatforms ook de verhuur van woningen als bijvoorbeeld een bed & breakfast of pied-à-terre.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van