Vers bloed in de gemeenteraad

Tijd voor bloemen, speeches en felicitaties. Deze week wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Bijna de helft van de kersverse gemeenteraad is nieuw en er zijn heel veel partijen. Twee nieuwe raadsleden van partijen die hebben gewonnen, uitgelicht: Nino Davituliani (Groep de Mos) en Det Regts (VVD).

Door

Nino Davituliani (34, jurist)

Groep de Mos/Hart voor Den Haag, plek 4

“Van kleins af aan wist ik al dat ik de politiek in zou gaan. Ik had altijd een hele uitgesproken mening, bijvoorbeeld dat je de taal moet spreken van het land waar je woont. Op mijn veertiende kwam ik met mijn ouders vanuit Georgië naar Nederland. Dat vond ik in het begin helemaal niet leuk. Maar ik heb wel snel de taal geleerd, en dat hielp. In Georgië vond ik ook niet dat mensen Russisch konden spreken.”

“Groep de Mos voelde als de juiste partij vanwege de ombudspolitiek. Ze benaderen mensen individueel en dat sprak me aan. Ook leggen ze de nadruk op veiligheid en integratie, maar niet op een manier die mensen kwetst of die onrealistisch is. Ik wil niemand uitsluiten, maar als je Hagenaar wil zijn, dan moet je wel je best doen. Als je weigert om Nederlands te leren, mag je dus gekort worden op je uitkering.”

 

Det Regts (67, online galeriehouder)

VVD, plek 5

“Ik vond dat de VVD zich als partij veel te weinig profileerde op cultuur. Heel jammer. Dus toen ben ik met de voorzitster gaan praten, want er is een wereld te winnen. Ik heb meteen een afspraak gemaakt met de voorzitster. Ik was zelfs bereid om de raad in te gaan. Ze vond het een geweldig idee.”

“Omdat in het verkiezingsprogramma cultuur valt onder ‘toerisme’ – dat moet helemaal niet – heb ik een notitie geschreven met allemaal plannen. Zo wil ik een internationaal festival organiseren voor moderne muziek. En moet er een beter evenementenbeleid komen: integraal en transparant. Maar het belanrijkste is misschien wel een spetterende opening van het OCC. We hebben goud in handen daar. Laten we bijvoorbeeld een speciaal muziekstuk laten schrijven voor de opening, met allerlei soorten muziek erin. Wie weet kunnen we dat dan elk jaar weer terug laten komen. Als een soort hymne van Den Haag!”

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van