Niet-stemmers: ‘Het heeft toch geen nut’

Lang niet iedereen gaat naar de stembus op verkiezingsdag. Geen tijd, is het meest gehoorde excuus. En bovendien: “Wat Nederland vindt, wordt toch aan de kant geveegd.”

Door

“Ik weet toch niet op wie ik moet stemmen, ze roepen allemaal van alles,” zegt Stephanie terwijl ze op station Hollands Spoor op de trein wacht. “Vorig jaar mocht ik voor het eerst stemmen en ben ik onder druk van een vriendin toch naar het stemhokje gegaan. Ik heb maar wat aangekruist. Nu ga ik niet.” Ze lacht. “Die ene stem meer of minder maakt toch niet uit.” Naast haar zit de Brabantse student Daan op dezelfde trein te wachten. “Ik heb me er niet in verdiept en heb er ook geen tijd voor gehad: ik zit midden in mijn tentamens en moest vandaag een visum ophalen. Als ik ook nog moet stemmen, wordt het een beetje te veel vandaag.”

Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen is deze woensdag niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. In Den Haag ging vier jaar geleden ruim 51 procent van de stemgerechtigden naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad en daarmee zat de hofstad onder het landelijk gemiddelde van 54 procent. Bij het stembureau in de Megastores, waar vier jaar geleden 444 stemmen werden uitgebracht, is het nog rustig op woensdagochtend. Een jonge vader en moeder met een kinderwagen zijn direct aan de beurt als ze zich melden. Veel anderen moeten zich nog last minute inlezen. “Ik ga wel stemmen. Maar ik moet nog bedenken waarop.”

Misschien moeten we dan zelf maar de politiek in?
Petra

Bij de tafeltjes voor McDonald’s en naast het stembureau zitten twee jongens een joint te draaien. Kiesgerechtigd zijn ze wel, maar stemmen? Nee, dat doen ze niet. “Het maakt echt niet uit wie minister-president wordt: Rutte of Wilders,” verzucht een van hen terwijl hij onverstoorbaar doorgaat met het rollen van zijn joint en niet beseft dat het dit jaar om de gemeenteraadsverkiezingen gaat. “Wat er met Nederland gebeurt, maakt gewoon echt niet uit. We gaan uiteindelijk toch allemaal dood.” Er lopen meer mensen door het winkelcentrum die niet gaan stemmen. “We weten het niet,” zeggen de meesten. Of: “Wat je ook stemt, het is altijd nadelig. De politiek kan niets veranderen,” zeggen twee meisjes die bij Hollands Spoor staan met een bijbelkraampje.

Geen vertrouwen meer om te stemmen

Achter een fotokraam in de Megastores staan Monique en Petra. Ze geloven niet meer in de politiek. “Ik heb áltijd gestemd, maar ze doen er toch niets mee. Vorig jaar heb ik nog gestemd voor het referendum, maar wat Nederland vindt, wordt zo aan de kant geveegd,” zegt Petra. Monique beaamt dat, ook op lokaal niveau valt er nog wel wat te verbeteren aan de politiek. “Overal staan verkeersborden, er komen er steeds meer bij. Kunnen ze niets iets beter doen of genoegen nemen met het feit dat sommige dingen gewoon goed zijn op een bepaald moment? Dit kost allemaal geld.” Ook zij gaat niet stemmen. “Nee,” zucht ze. “Dat heeft toch geen nut.” Petra begint te lachen, wellicht heeft ze een oplossing. “Misschien moeten we dan zelf maar de politiek in?”

Standaardportret
Bekijk meer van