Hoerenstraten inzet worstelpartij lijsttrekkers

Horen straten vol sekswerkers bij een grote stad of moeten ze juist gesloten worden? Vuurwerk tijdens het laatste, drukbezochte lijsttrekkersdebat.

Door

De klacht was al langer bekend: de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zijn deze keer wel heel erg saai. Er gebeurt weinig, er zijn geen scherpe lijsttrekkersdebatten meer. Partijen gaan zodoende steeds meer op elkaar lijken. En als er heel even meningsverschillen dreigen, hebben die betrekking op ingewikkelde dossiers waarin partijen zich kunnen verstoppen achter een haag van cijfers. Denk aan thema’s als volkshuisvesting en gesubsidieerde banen. Maar het kan anders, zo bleek dinsdagvond tijdens het laatste lijsttrekkersdebat in de Centrale Bibliotheek aan het Spui.

Het lijsttrekkersdebat was weer in handen van de stichting Debatmeester en Den Haag Centraal. Dat de koorts na weken van campagne inmiddels aan het oplopen is, bleek deze avond; de bovenzaal zat stampvol, er waren uiteindelijk alleen nog maar staanplaatsen beschikbaar.

Worstelen

Het veelkoppige publiek werd getrakteerd op een partijtje vrij worstelen met als inzet het plan van de VVD om de Doubletstraat en Geleenstraat te sluiten. De prostituees die daar werken, moeten elders in de stad aan de slag, onder toeziend oog van een commerciële exploitant bijgestaan door hulpverleners. Een prijskaartje hangt echter niet aan het plan, de verhuizing moet zichzelf bedruipen omdat de grond die vrijkomt lekker duur geworden is. Zonder hoeren staan investeerders handenwringend klaar, is de liberale gedachte.

 

 

Het is toch van de gekke dat je een vrouw voor enkele euro’s voor een tijdje kunt kopen?
Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP)

 

Nu wil het feit dat de problematiek van beide straten al zeer lang speelt. Er zijn talloze plannen bedacht, ook door de VVD. Die sneuvelden echter allemaal omdat ze te duur zijn. Dus werd het dinsdag vrij schieten op VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis. De beschuldiging was dat zijn partij weer met beloftes komt die niet haalbaar zullen zijn. “De VVD steekt om de vier jaar een bordje in de lucht waarop staat dat de twee straten dicht moeten. Daarna hoor je ze niet meer, want verplaatsing blijkt altijd onbetaalbaar te zijn,” vatte voorman Arjen Kapteijns van GroenLinks samen.

Duit in het zakje

PvdA-lijsttrekker Martijn Balster deed nog een duit in het zakje: “De VVD wil de straten sluiten maar heeft geen andere locatie op het oog. En een betere plek is ook niet te vinden, want nergens in de stad is er plaats voor. Daarnaast blijkt zo’n operatie ongelooflijk duur te zijn.”

Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in de slag, hetgeen soms tot onverwachte coalities leidde. GroenLinks zegt samen met de PVV dat prostitutie nu eenmaal bij een grote stad hoort en dat de samenballing ervan in de twee straten juist goed is. Want zodoende is er controle en kunnen hulpverleners de sekswerkers die uit het vak willen stappen bijstaan.

 

De VVD wil de straten sluiten maar heeft geen andere locatie op het oog.
Martijn Balster (PvdA)

 

Karin Gerbrands van de PVV stelde dat verplaatsen van de twee straten neerkomt op het verhuizen van de overlast. Ze voegde eraan toe dat een groot deel van de sekswerkers voor dit vak gekozen heeft. En de overlast dan? “Je kiest ervoor als je daar gaat wonen. En als de overlast echt uit de hand loopt, moet daar keihard tegen worden opgetreden.”

Lijsttrekkersdebat

Pal daartegenover staan de ChristenUnie/SGP en de Islam Democraten, die elkaar vonden in sluiting van de hoerenstraten. “”Sluiten die handel,” vatte Hassan Küçük van de Islam Democraten zijn standpunt kort samen. Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP heeft zich terdege in de materie verdiept en nam een minder scherpe bocht, maar kwam op hetzelfde standpunt uit als de Islam Democraten. Grinwis schreef eerder een rapport over de Doubletstraat en de Geleenstraat. Dinsdag herhaalde hij zijn conclusie nog maar eens: “Dit soort werk is niet meer van deze tijd. Het is toch van de gekke dat je een vrouw voor enkele euro’s voor een tijdje kunt kopen? We moeten dus toe naar een stad zonder raamprostitutie.” En daar was PvdA-lijsttrekker Balster het dus zeer mee oneens. “Met sluiting van de ramen bevorder je de thuisprostitutie.”

Standaardportret
Bekijk meer van