Politiek debat ‘De Slag om het IJspaleis’

Het debat zou gaan over wonen, naar ging al snel over bouwen.

Door

Door Jan van der Ven

Het debat zou gaan over wonen. Zo was het aangekondigd in de oproep van de politieke debatcyclus ‘De slag om het IJspaleis’ die deze krant organiseert samen met de stichting Debatmeester. Maar het debat ging al heel snel over bouwen. En tussen bouwen en wonen zit een hemelsbreed verschil.

Omdat de verkiezingen er snel aan komen, staat bouwen hoger dan ooit op de politieke agenda. Meerdere fractievoorzitters waren daarom dinsdagnamiddag naar het debat gekomen in de zaal boven de Centrale Bibliotheek. Zelfs bouwwethouder Joris Wijsmuller (HSP) stond verdekt opgesteld in de coulissen om kennis te nemen van de discussie die werd aangezwengeld door de twee gespreksleiders van Debatmeester. Op tafel lagen exemplaren van Den Haag Centraal van vorige week waarin uitvoerig wordt beschreven hoe Den Haag denkt het hoofd te kunnen beiden aan de naderende woningnood.

Het panel van dinsdag had hoge bouwnood, zo bleek al rap. Want in de race tegen de woningnood moet Den Haag de komende jaren 50.000 huizen gaan bouwen. Waar laat je die in hemelsnaam? Panellid Jeroen Geurst (architect) ziet grenzen aan de beschikbare ruimte. “Maar met laagbouw alleen haal je dat aantal niet. Alleen hoogbouw is niet wenselijk,” aldus de architect. Blijf over: compacter gaan bouwen en soms de hoogte in. “Maar hoogbouw mag geen doel op zich worden,” was Geursts boodschap aan de politici, “compact bouwen wel. Kleiner wonen kan ook een handje helpen, denkt hij.

Logeerkamer

Wichel Mol van projectontwikkelaar BPD ziet in kleiner wonen ook een deel van de oplossing. “Waarom niet huizen met een slaapkamer minder en dan in één huis een collectieve logeerkamer?” Maar de echte oplossing moet komen uit het bouwen van grote aantallen woningen. Neem de plannen voor de Binckhorst. Daar moeten 5000 huizen komen. Maar Mol vraagt zich af of dat er niet meer kunnen worden. Zeker omdat de Binckhorst tegen het centrum aan leunt, met al zijn aantrekkelijke voorzieningen.

Dré Boidin van woningbouwcorporatie Staedion is een echte bouwer. Hij rekende voor dat het tegenwoordig liefst 48 maanden duurt voordat iemand die staat ingeschreven een sociale huurwoning kan betrekken. En dus zijn veel, heel veel, sociale woningen nodig in de stad. Zo’n lange wachttijd vervuilt het bestand, vindt hij. “Heeft de woningzoekende dan nog werk? Is de relatie nog intact? Zijn er kinderen bij gekomen?” Wanneer mensen niet snel een huurhuis vinden, kruipen ze bij elkaar in veel te kleine woningen. “Dat geeft alleen maar overlast,” waarschuwde hij.

Bezuidenhout

Over wonen werd nauwelijks gesproken. Toch lag er een duidelijke boodschap op tafel, afkomstig van de voorzitter van het Wijkberaad Bezuidenhout, Pascal Snijders. In zijn wijk moeten volgens de huidige plannen de komende jaren zo’n 2500 huizen worden gebouwd. Snijders wil niet alleen naar aantallen kijken, maar ook naar de voorzieningen in de wijk, want die moet leefbaar blijven. Zijn die er niet, dan komen er geen extra huizen. Zo simpel is dat. In zijn woorden: “Die extra huizen betekenen 6000 extra bewoners in Bezuidenhout, waaronder gezinnen met kinderen. De scholen zitten nu al vol. Wij zeggen in zo’n geval: rood licht voor extra woningen. Die komen er niet.” De reactie van de politici loog er niet om. Natuurlijk, leefbaarheid is erg belangrijk. Maar we moeten intussen wel tempo blijven maken met het bouwen van extra woningen.

Impressies van de debatavond | Foto’s: DHC/Sebastiaan Boot

 

DSC_2951.jpg  DSC_2982.jpg 

Standaardportret
Bekijk meer van