Krikke tegen gekozen burgemeester

‘Zoals het nu gaat, is het prima’

Door

Door Jan van der Ven

Haar voorganger dacht er anders over. Die was een uitgesproken voorstander van een gekozen burgemeester. Ook al was hijzelf niet gekozen tot burgemeester van Den Haag maar benoemd door de Kroon. ‘Ik ben niet van mening veranderd. Ik ben en blijf voorstander van de rechtstreeks gekozen burgemeester.’ Dat zei Jozias van Aartsen (VVD) toen hij in maart 2008 hier burgemeester werd.

Zijn opvolger, Pauline Krikke (VVD), denkt er dus geheel anders over. Dat bleek tijdens het maandelijks politiek café (dinsdag 13 februari) dat deze krant samen met de stichting Debatmeester organiseert in de Centrale Bibliotheek naast het IJspaleis organiseert. De debatten vormen de opmaat naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

De nieuwe burgemeester ging er eens goed voor zitten, toen haar gevraagd werd of zij voorstander is van het systeem van gekozen burgemeester. “Zoals het nu gaat, is het prima,” was haar antwoord. Een gekozen burgmeester heeft te veel om het lijf, voegde ze eraan toe. “Want als je als gekozen burgemeester je programma vervolgens wilt uitvoeren, kan dat alleen met eigen wethouders.” Niet doen dus, oordeelde ze. “Ik ben met plezier een benoemde burgemeester. En als benoemde burgemeester kun je ook veel doen.”

Of een college met daarin vijf partijen werkbaar is, luidde vervolgens de vraag. Volgens de burgemeester is dat geen probleem. De kans dat een nieuw college straks uit méér dan vijf partijen gaat bestaan, is gezien de versnippering in het lokale politieke landschap denkbaar, aldus de burgemeester. Krikke nam er alvast een voorproefje op, met de stelling dat het aantal wethouders straks geen enkel probleem hoeft te zijn. Iedere kleine partij wil dan een eigen wethouder leveren. Grenzen aan het aantal wethouders zijn er in haar optiek niet. Maar Krikke deelt niet de kritiek dat de bestuurbaarheid van het college dan afneemt. “Ik zal dan als voorzitter wat strakker moeten zijn,” stelde ze.

Afsplitsingen

Dat er twintig partijen deelnemen aan de raadsverkiezingen van 21 maart vindt Krikke geen probleem. De versnippering in de gemeenteraad als gevolg van afsplitsingen tijdens de rit baart haar echter wel zorgen. En de burgemeester heropende daarom de oude discussie over de vraag: wat te doen met de zetel van een raadslid dat zich boos of teleurgesteld afsplitst van de moederfractie? De gemeenteraad van Den Haag kent er tal van voorbeelden van. Krikke is hier stellig over. Ze vindt het niet gepast dat iemand die zich afsplitst voor zichzelf als een soort eenpitter in de gemeenteraad blijft zitten. “Want je neemt de stemmen van de partij mee.”

Krikke vindt dat de zetel na afsplitsing gewoon ingeleverd moet worden. Met andere woorden: afsplitsers moeten de gemeenteraad verlaten en niet hun zetel meenemen. Afsplitsen en vervolgens alleen doorgaan als eenmansfractie kan alleen als die ene zetel tijdens de raadsverkiezingen is veroverd met voorkeurstemmen. Het wordt tijd, vindt de burgemeester, om de discussie over dit thema maar eens aan te gaan en later vast te leggen in de wet hoe gehandeld moet worden met de zetel van het afgesplitste raadslid.

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van