‘Rijk moet veel meer geld vrijmaken voor ov’

Derde aflevering politieke talkshow ‘De Slag om het IJspaleis’

Door en

Verkeer, vervoer en bereikbaarheid houden vele Hagenaars bezig. Dat bleek dinsdagavond opnieuw tijdens de derde aflevering van ‘De Slag om het IJspaleis’ in de Centrale Bibliotheek. Niet eerder zat de zaal zo vol bij de talkshow die Den Haag Centraal en de stichting Debatmeester samen organiseren.

Het hoofdprogramma, de paneldiscussie, spitste zich toe op de vraag hoe het openbaar vervoer (ov) kan worden verbeterd. Dat er grote investeringen nodig zijn, daarover waren Arnold van der Heijden van reizigersvereniging Rover, Eric Beenen van de HTM en Bert Mooren van werkgeversorganisatie VNO-NCW het eens. Beenen: “De mensen willen zo snel en goedkoop mogelijk van A naar B, maar in het nieuwe regeerakkoord is maar mondjesmaat geld voor het ov gereserveerd.” Ook over de beren op de weg waren de drie mannen het wel eens. “We blijven te veel steken in ambitie op papier,” oordeelde Van der Heijden. En Mooren: “Al het onderlinge gekibbel over ambities tussen de politici werkt niet mee.”

Haringen in een ton

Er moet in elk geval iets gebeuren. Trams en bussen zitten overvol. “Een haring in een ton heeft meer ruimte dan een reiziger in lijn 3 om acht uur ’s ochtends,” constateerde het in de zaal aanwezige CDA-raadslid Michel Rogier. Over de oplossingen liepen de meningen wel uiteen. Terwijl de HTM en Rover eerder denken in het aanpassen en uitbreiden van bestaande voorzieningen, wil VNO-NCW een nieuw lightrailsysteem voor de hele westelijke Randstad. Maar hoe realistisch is dat? Aan tafel en in de zaal twijfel. Maar Mooren riep op tot een sterke lobby van gemeenten, metropoolregio en provincie in de richting van het rijk.

We blijven te veel steken in ambitie op papier
Arnold van der Heijden

Een toehoorder wilde weten of de overheid haar handen niet van het ov moet aftrekken. “Is privatiseren niet de oplossing?” PvdA-raadslid Lobke Zandstra sprak dat tegen. “De politiek betaalt het onderhoud en de investeringen. En bovendien heeft de overheid de taak om te weten wat er in de stad speelt.” Vanuit de zaal werd ook nog aangedrongen op een betere toegankelijkheid van tram en bus voor mensen met een beperking. HTM’er Beenen kondigde nieuwe investeringen aan.

Baldewsingh

De ‘sologast’ van de avond was PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh (sociale zaken, werkgelegenheid), de man die de lijsttrekkersverkiezing verloor van fractievoorzitter Martijn Balster en na 21 maart niet terugkeert in de gemeenteraad. “Natuurlijk wilde ik winnen,” gaf hij toe, “maar de partijleden hebben een andere keuze gemaakt. Nee, ik ga niet voor mezelf beginnen. Dat vind ik een zwaktebod, onzinnig gerotzooi. De PvdA is voor mij geen buitenvrouw, geen vluggertje. Ik blijf bij de PvdA tot het einde der dagen, al ben ik uiteindelijk het laatste partijlid.”

Interviewers Ivar Lingen en Theodore Pronk gingen tot ongenoegen van een deel van het publiek nog een tijdje door over de lijsttrekkersverkiezing, maar Baldewsingh gaf geen krimp. “Ziet u hier een verbitterd man?” Maar het moest hem wel van het hart dat de PvdA ‘haar leiders nogal snel bij het grofvuil zet’, waarmee hij ook doelde op de afgedankte landelijke partijleider Diederik Samsom. Baldewsingh brak gepassioneerd een lans voor de ‘idealen van de PvdA’ en legde uit hoe hij die de afgelopen jaren heeft proberen te verwezenlijken: bijvoorbeeld met gesubsidieerde banen, armoedebeleid en het anoniem solliciteren, zodat iedereen gelijke kansen heeft. Strijdbaar: “Wij gaan ervoor zorgen dat de PvdA in het nieuwe college komt.” Maar dan wel zonder hem.

De volgende aflevering van ‘De Slag om het IJspaleis’ is op dinsdag 13 februari. Het thema is dan ‘integratie’.

Dit artikel bieden wij u gratis aan. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van