Live: verkiezingsdebat ‘Slag om het IJspaleis’
Kijk hier naar het debat
Kijk hier naar het debat
Het debat is afgelopen
Marcel Verreck, columnist bij Den Haag Centraal, draagt ter afsluiting een column voor:
“We kiezen 21 maart om mee te blijven doen, altijd en overal. Het is nooit te laat om te kiezen. En een tip voor de politici: heb het ook eens over de dingen die niet gelukt zijn. Het zou jullie een stuk geloofwaardiger maken.”
Nu: tijd voor de borrel! We sluiten het live-blog.
Ronde 4: Woningen
Ronde 4 met Joris Wijsmuller (HSP), Richard de Mos (Groep de Mos/Hart voor Den Haag), Hanne Drost (SP)
Wijsmuller: We zijn bezig met een inhaalslag na een periode van crisis. Druk op schaarse grond is groot, we moeten keuzes maken. Waar bouw je voor wie?
De Mos: Woningnood versus leefbaarheid. Dat is het pijnpunt van deze verkiezingen. De stad gaat groeien, daar ligt een uitdaging. Steeds in spagaat: hoe houd je de stad leefbaar? Bouwen in het groen, moet je niet doen.
Drost: Op Binckhorst meer sociale woningbouw. Sociale woningbouw is niet goed genoeg. Als grote stad, lopen we daar in achter. We moeten afspraken maken met woningcorporaties.
Wijsmuller: Den Haag moet inderdaad meer sociale woningbouw realiseren. We hebben de productie weer op gang gekregen, dat moeten we volhouden.
De Mos: dertig procent norm moeten we vasthouden. Wijsmuller heeft gelijk: je moet bouwen. Dat moet op verstandige locaties: rondom stations, Escamp, Binckhorst. Leefbaarheid komt onder druk te staan.
Leegstand
Wijsmuller: Wat belangrijk is dat we bestaande kernvoorraad vasthouden. Daarnaast meer zelfbouw. We moeten heel scherp zijn op leegstandsaanpak.
Van Asten: We krijgen meer voorzieningen, als er meer mensen hierheen komen. Je moet de groei in goede banen leiden.
Drost: Ook voor mensen met een middeninkomen moet een woning betaalbaar blijven, dat betekent onder de duizend euro. We moeten meer afspraken maken met woningcorporaties om het betaalbaar te krijgen.
Wijsmuller: Als je zegt 30 procent sociaal en verder niet bijbouwen, krijg je problemen. In de stad liggen kansen en voorzieningen, je moet als gemeente verantwoordelijkheid nemen en daar sturing aan geven.
Grinwis: Dit is hét thema van de verkiezingen. We moeten heel scherp zijn in afspraken die we maken met buurgemeenten. Ongehoord hoe weinig sociale huurwoningen zij hebben bijgebouwd. We moeten het met elkaar doen.
Wijsmuller: Westland laat het afweten. Wij moeten niet wachten op de regio’s. We voeren het gesprek scherp, maar niet nalaten om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen.
Kapteijns: Ik wil toevoegen dat we ook een hele opgave hebben aan de kwaliteit van de woningen. GroenLinks trekt 100 miljoen uit om fonds te vormen om huizen te verduurzamen. Wat ook direct weer banen oplevert.
Teunissen: Er zijn geen afspraken om huizen klimaatneutraal te maken. Partij voor de Dieren wil daar harde afspraken over met woningcorporaties.
Ronde 3: Veilige Stad
Ronde 3 met Karsten Klein (CDA), Karen Gerbrands (PVV), Arjen Kapteijns (GL) en Hasan Kucuk (IslamDemocraten)
Klein: Wij staan open voor verplaatsing Doubletstraat, maar weten dat dat kostbaar is. We moeten negatieve bijeffecten goed aanpakken, dat is het belangrijkste.
Kucuk: Het liefste sluiten, maar realistisch dat het duur is om ze uit te kopen. Dus dan verplaatsen. Wie wil er nou naast wonen?
Kapteijns: Niet verplaatsen, maar wel vrouwen die daar werkzaam zijn, verder helpen.
Grinwis: Ik vind raamprostitutie niet van deze tijd, we moeten naar een stad zonder raamprostitutie.
Kapteijns: Het hoort bij een stad, en we kunnen doen of het niet bestaat. Maar dan verdringen we het naar illegaliteit. Het is een beroep.
Gerbrands: Het hoort bij de stad. Ik erger me aan de opmerking dat vrouwen daar gedwongen zit. Maar er is ook een groep die dat niet gedwongen doet. Als er sprake is van overlast, moeten we dat aanpakken.
Revis: We strijden al jaren om Doubletstraat te sluiten. Als je in Doubletstraat komt, ik vind het om ons kapot te schamen dat onder die omstandigheden vrouwen moeten werken in onze stad.
Gerbrands: Toen het over de wet ging om misstanden te voorkomen, heeft de VVD gestemd tegen de registratie van prostitutie.
Kapteijns: VVD gaat in verkiezingstijd een keer in de vier jaar in de Doubletstraat staat.
Klein: Misstanden zou je op alternatieve locatie ook hebben. Ik zou meer kijken naar vrouwen die dit onvrijwillig doen. Richt je op Doubletstraat en zorg dat het daar veilig is, dat kunnen we nu al doen. Mensen die het niet vrijwillig doen, moeten geholpen worden.
Kucuk: Wat maakt het nu uit of het vrijwillig is of niet: sluiten die handel.
Etnisch
Gerbrands: Wat is etnisch profileren? Wij zijn van mening dat politie beoordeelt op basis van ervaring en statistieken.
Kucuk: Etnisch profileren wordt niet voldoende erkend. Zij doen ook niets anders.
Gerbrands: Als je naar de statistieken kijkt..
Kapiteins: We hebben een enorme wake-upcall gehad na het overlijden van Henriquez. We moeten echt data gaan verzamelen en zo het vertrouwen tussen politie en mensen wie het betreft, herstellen.
Klein: Ik vind het goed dat er een heldere discussie over wordt gevoerd, dat scherpt onze gedachte. Laat iedereen gewoon zo’n werk doen. Diversiteit bij het corps is het allerbelangrijkste.
Ronde 2: Werkgelegenheid
De tweede ronde van het debat met Robert van Asten (D66), Martijn Balster (PvdA) en Pieter Grinwis (CU/SGP)
Balster: Aan het begin werden we uitgelachen om ons banenplan. Het is gelukt om 10.000 mensen aan het werk te helpen. Jeugdwerkloosheid is gehalveerd, en daar ben ik trots op.
Van Asten: We hebben een probleem gehad, toen ministeries inkrompen kwamen mensen op straat te staan. We hebben de economie weten om te vormen. Het mooiste is: dat die banen die zorgen ervoor dat er in Den Haag bestedingen zijn.
Revis: Investeringen in de stad is een veel betere besteding dan subsidies van belastingen.
Balster: Revis moet zich schamen voor een uitspraak dat mensen die in groen- of in een bisiklette werken, dat dat geen echte banen zijn. Als daar af en toe overheidsgeld bij moet, dan moet dat.
Klein: Wel een functie om mensen met verre afstand tot arbeidsmarkt te helpen. We moeten elkaar niet zand in de ogen strooien: we moeten het kunnen betalen.
Balster: Natuurlijk heeft hij gelijk dat we economie moeten laten draaien. Daarom zo belangrijk dat we in zorg, woningbouw en verduurzaming investeren. Daar helpen we mensen die nu thuis zitten mee aan het werk.
Van Asten: Het is belangrijk dat er genoeg vaardigheden zijn om het vak door te blijven zetten. Dat zien we te weinig bij de PvdA.
Ronde 1: Mobiliteit
De eerste ronde met Christine Teunissen (Partij voor de Dieren), Boudewijn Revis (VVD) en Frans Hoynck van Papendrecht (50PLUS)
Revis: Grote Marktstraat is fantastisch, maar ook een doorgaande fietsroute. Dat werkt voor geen meter, het is gevaarlijk. Het moet anders.
Teunnissen: Chaos is onderdeel van groter probleem, groot verkeersinfarct. Grote Marktstraat: allerlei verkeersstromen. We moeten naar integraal ander verkeersbeleid: een autoluwe binnenstad. Niet de fiets wegpesten.
Hoynck van Papendrecht: We denken in dezelfde richting als de VVD: of eromheen of onder de Grote Marktstraat door.
Teunnissen: Wat net al gezegd door Boudewijn Revis: het is een shared space wat het nu is. We kunnen geld beter investeren in duurzaam openbaar vervoer in plaats van in een tunnel.
Cijfers
Revis: Ik ben ervoor dat binnenstad een wandelstad wordt. Dat is ingewikkeld en daar is de VVD voor. Wij lossen graag moeilijke problemen op.
Teunnissen: VVD is altijd heel erg op de cijfers, ongezondheid van de lucht. De cijfers zijn heel dramatisch. We overstijgen Europese normen. Wij willen inzetten op minder verkeer, milieuzones zijn enorm effectief om verkeer te weren.
Revis: Milieuzone heeft beperkt effect en te weinig effect op luchtkwaliteit. We kunnen beter zorgen dat auto’s schoner worden en beter gebruik van openbaar vervoer. Dus daar moeten we in investeren.
Hoynck van Papendrecht: Je moet niet meer terug naar de oude situatie waar de Grote Marktstraat een groot autocircus is.
Wijsmuller: Ik heb nog geen oplossingen gehoord van de VVD.
Revis: VVD heeft grote invloed gehad op het beleid. Fietser is een doorgaande route: het is over de Gedempte Gracht of er onderdoor. Wij willen graag meer parkeerplaatsen onder de grond realiseren.
Teunnissen: Forse verlaging tweede parkeervergunning van de VVD zorgt voor meer auto’s. Er is geen integrale visie. Het is verkeersgehakt geweest van losse regeltjes.
Opening: het gaat beginnen!
Mieke van Dixhoorn, redacteur Den Haag Centraal over de campagne: “Het is nog een beetje lief”
Van Dixhoorn: “Het gaat echt ergens over. Allemaal onderwerpen waar de gemeenteraad heel veel invloed heeft.”
We gaan zo beginnen!
Het debat begint over 5 minuten.
Het publiek stroomt binnen. Het debat gaat zo beginnen.