Beeld en Geluid sluit museum aan Zeestraat
Beeld & Geluid Den Haag, het museum voor nieuws en journalistiek aan de Zeestraat sluit zijn deuren.
Dat heeft de directie vorige week bekendgemaakt. De bezoekersaantallen van het voormalige Museum voor Communicatie (COMM) vielen tegen. “Daarnaast zorgden het complexe vergunningenstelsel en de gestegen kosten zoals huur en energie dat een verantwoorde exploitatie aan de Zeestraat niet mogelijk was,” zegt Eppo van Nispen tot Sevenaer, algemeen directeur van Beeld & Geluid, dat zijn hoofdvestiging heeft in Hilversum.
De verliezen in Den Haag drukten te zwaar op de begroting van Beeld & Geluid. Van Nispen zegt dat hij niet anders kon. “Maar het doet mij als Hagenees pijn dat we het prachtige pand aan de Zeestraat moeten verlaten. Ik betreur het dat daarmee een einde komt aan 95 jaar museale geschiedenis op deze plek.” Beeld & Geluid, dat Museum COMM in 2019 overnam, wil op andere plekken in Den Haag activiteiten organiseren. Per 1 september wordt het kapitale pand aan de Zeestraat verlaten; tot 1 juli zijn er nog activiteiten. De museumcollectie verhuist naar Hilversum. Eerder was de vermaarde collectie van één miljoen postzegels al overgedragen aan het Nationaal Archief.
Beschuldigingen van malversaties
Bijna een eeuw lang heeft er een museum op deze plek gezeten. De PTT stichtte er in 1929 het Postmuseum. Vanaf 2010 raakte het intussen Museum voor Communicatie geheten instituut langzaam in de problemen door teruglopende bezoekcijfers. In 2016 nam ondernemer Tobias Walraven het museum over en vormde het onder de naam COMM om tot activiteitencentrum met ook een horecafunctie. Dat leidde tot procedures van omwonenden, die bezwaar maakten tegen de verhuur voor feesten en partijen. Walraven werd in 2019 ontslagen na beschuldigingen van financiële malversaties. Daarna nam Beeld & Geluid het museum over.