Spiritueel dansspektakel rond lijdende Christus

Een bijbelse vertelling. Dat is niet meteen iets wat je verwacht bij de Dutch Don’t Dance Division. En toch is dat precies wat de choreograaf Thom Stuart nu presenteert met de productie ‘Last7Words’ voor jonge dansers.

Door

Last7Words. Het is niet zo maar een bijbelverhaal, het is een passie, gebaseerd op Haydns beroemde cyclus ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlöser am Kreuze’. De laatste zinnen die Jezus volgens de evangelisten sprak vormden voor de componist de thema’s voor zeven miniaturen die de sfeer van lijden en dood indringend weergeven. Die muziek is in goede handen bij het Mantangi Quartet.

Stuart koos ervoor de zeven thema’s nauwgezet te volgen. Een voorbeeld. In de derde episode – ‘Vrouw, zie uw zoon, (zoon) zie uw moeder’ – draagt de stervende Jezus de zorg voor zijn moeder over aan Johannes. Danser Kiran Bonnema, die de zware Christus-rol groots vertolkt, krijgt hier eerst gezelschap van Maria (Iyamilé Ramos González), die hem probeert vast te houden. Dan verschijnt schuchter aan de zijlijn Johannes (Charly de Groote). Met tedere gebaren ontfermt hij zich omzichtig over de treurende moeder.

Last7Words

Bonnema – lang haar, ascetisch lichaam – vormt het expressieve middelpunt van alle taferelen. Zelden krijgt hij rust. Alleen in episode vijf (‘Ik heb dorst’) ligt hij verkrampt op het podium. De negen andere dansers verschijnen om hem heen met flessen op hun hoofd, drinken zelf en spugen hem dan water in het gezicht.

Het is een spectaculaire variatie op de spons met azijn. Verrassend is ook wat Stuart bedacht voor de scène ‘Het is volbracht’. Christus staat weer. Een voor een dansen de mensen langs die hij heeft genezen: de lamme, de blinde, Lazarus en de anderen. Nog één keer zachte gebaren van zalving, zegening en opwekking, en dan het onvermijdelijke afscheid. Het is het emotionele hoogtepunt van deze even originele als smaakvolle productie. De mysterieuze ruimte van de (voormalige) Lourdeskerk doet het goed als decor bij deze spirituele voorstelling.

‘Last7words’, Dutch Junior Dance Division, 22, 23, 29, 30 maart, 20.00 uur; 24 en 31 maart, 15.00 uur, Lourdeskerk, Schevevingen; www.ddddd.nu .

 

Standaardportret
Bekijk meer van