‘De Notenkraker’ en andere balletklassiekers in Zuiderstrandtheater

Zonder een mooi ballet is de tijd rond kerst en oud en nieuw voor velen niet compleet.

Door

Door Frans van Hilten

Het verhaal van ‘De Notenkraker’ heeft zelfs direct met Kerstmis te maken. De Dutch Don’t Dance Division brengt het nog eenmaal in hun eigen Haagse versie, maar de liefhebber hoeft ook ‘Het Zwanenmeer’ en de andere beroemde werken niet te missen. Russische en Oekraïense gezelschappen brengen ze naar het Zuiderstrandtheater. Een overzicht.

 

Sleeping Beauty

Het Nationale Ballet van Odessa danst Tsjaikovski’s klassieker ‘Sleeping Beauty’ (Doornroosje) in de negentiende-eeuwse choreografie van Marius Petipa. De seringenfee brengt prins Désiré naar het overwoekerde paleis, waar prinses Aurora al honderd jaar slaapt door een vloek van de wraakzuchtige fee Carabosse. De Oekraïners nemen hun eigen orkest mee.

‘Sleeping Beauty’, zaterdag 23 december, 19.30 uur

 

De Notenkraker

Professionele dansers krijgen gezelschap van amateurs en dansstudenten in ‘De Notenkraker’ van De Dutch Don’t Dance Division. De projecties van David Middendorp en kleine verhaalwijzigingen situeren Tsjaikovski’s klassieke ballet in een herkenbaar Den Haag. Het meisje Amalia van Wassenaer krijgt onder de kerstboom een houten notenkrakerspop, die haar ’s nachts in haar droom redt van de boze muizenkoning en meeneemt naar zijn sprookjesland.

‘De Notenkraker’, maandag 25 tot en met donderdag 28 december, verschillende tijden.

 

Het Zwanenmeer

Misschien wel het beroemdste Tsjaikovski-ballet is ‘Het Zwanenmeer’, in de choreografie van Marius Petipa en zijn assistent Lev Ivanov. Het Ballet van Charkov (Oekraïne) danst onder begeleiding van het eigen orkest het verhaal van prins Siegfried, prinses Odette die in een zwaan is betoverd en haar duistere tegenhanger Odile, dochter van de kwade tovenaar Von Rothbart.

‘Het Zwanenmeer’, zaterdag 30 december, 20.00 uur. Deze voorstelling is al uitverkocht.

 

Romeo en Julia

Op nieuwjaarsmiddag komen het Ballet en Orkest van de Staatsopera van Tatarstan met het tragische ballet ‘Romeo en Julia’. Prokofjev componeerde muziek bij dit Shakespeare-verhaal over twee jonge geliefden van wie de families in een hevige vete verwikkeld zijn. Slechts in de dood kunnen zij elkaar definitief vinden. Boris Myagkov tekende voor de choreografie.

‘Romeo en Julia’, maandag 1 januari 2018, 14.30 uur.

Meer informatie: www.zuiderstrandtheater.nl

| Foto: Studio Oostrum

Een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van