Kunstartikel van de week: ‘Onze liedjes zijn als een Italiaans recept’

De Utrechtse indiepopband Causes is dit weekend een van de sympathiekste namen op Parkpop. “Wij willen eenvoudige, maar goede popliedjes maken.”

Door

Hij begon op straat. In Amsterdam, op de Dam, zong en speelde Rupert Blackman veel gitaarliedjes. Totdat een hoge pief van een platenmaatschappij passeerde. Iemand die meteen onder de indruk was en het helemaal zag zitten in de van oorsprong Engelse singer-songwriter, die voor de liefde naar Nederland was gekomen. En toen ging het snel. Binnen een paar jaar ontmoette Blackman andere muzikanten, richtte (in Utrecht) de popband Causes op, schreef een succesvol debuutalbum en ziet de hitsingle, het vrolijke popnummer ‘Teach me how to dance with you’ zelfs terug in de Top 2000.

Causes wisselt intense, langzame luisterliedjes af met energieke danspop. “Wij maken échte muziek,” legt Blackman uit. “Dus nummers die een gevoel bij mensen losmaken. Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen vinden in onze muziek. Daarom moeten de songs niet te ingewikkeld zijn. Wij willen eenvoudige, maar hele goede popliedjes maken.”

Het nummer ‘Teach me how to dance with you’ is wat dat betreft exemplarisch voor de aanpak van Causes. “We kennen allemaal wel het gevoel dat je verliefd bent op iemand. Je hoopt dan zo dat deze persoon je accepteert, je toelaat in zijn of haar leven en dat je elkaar kan leren kennen. Dat is een heel simpel concept. Maar omdat het zo begrijpelijk is, kunnen luisteraars zich erin spiegelen. Ik denk dat het daarom aanslaat.”

Niet alleen tekstueel, ook muzikaal drijven Causes’ songs op eenvoud. “Onze liedjes zijn als een Italiaans recept: je gebruikt weinig ingrediënten, maar wat je doet, doe je goed en de smaken passen bij elkaar. Dat werkt. Ook in de muziek. Zang, drum, bas en gitaar. That’s it! Vocalen en instrumenten, geen toeters en bellen. ‘Less is more’ – dat is onze filosofie. Volgens mij is dat best uniek. Ik ken weinig artiesten die hun popliedjes minimaal aankleden. En ik hoop dat de luisteraars ons ook zo herkennen. Als een radiostation een nummer van ons speelt, wil ik dat mensen gelijk zeggen: ‘Hé, dat is Causes.’ Ik weet het, dat is ontzettend lastig, maar wij blijven trouw aan ons gedachtegoed en gaan geen uitdaging uit de weg.”

Onbekend terrein
Hoewel Causes de afgelopen jaren op vele gerenommeerde festivals speelde, zoals Paaspop en Pinkpop, is het Parkpoppodium nog onbekend terrein voor het kwartet. “Ik was een paar jaar geleden wel als bezoeker in het Zuiderpark om naar (de Amerikaanse zangeres, red.) Sheryl Crow te kijken,” vertelt Blackman. “Dus ik weet wel een beetje wat ons te wachten staat. En daar kijk ik erg naar uit. Er hangt een prettige vibe op het festival. Ik voel mij sowieso thuis in Den Haag. Het publiek is er altijd ontspannen en dat is een wezenlijk verschil met andere Nederlandse steden. In het Haagse hangt een fijne ambiance om live te spelen.”

Causes speelt op zondag 25 juni om 14.25 uur op Parkpop. Meer informatie: www.parkpop.nl

| Foto: PR

 

Standaardportret
Bekijk meer van