Club Lourdes brengt variété terug naar zee

‘Club Lourdes aan Zee’ is in november de gelegenheidsnaam voor de Lourdeskerk in Scheveningen. Er zijn twaalf uiteenlopende theaterprogramma’s voor jong en oud, in een bundeling van krachten.

Door

“We willen het variété graag teruggeven aan Scheveningen, waar het vroeger hoogtij vierde,” zegt Geesje Prins. Zij is als hoofd programma van het Zuiderstrandtheater ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de programma-invulling van ‘Club Lourdes aan Zee’, in november in de Lourdeskerk.

“Karel de Rooij is met zijn Scala natuurlijk de eerste pleitbezorger van het variété. Hij trapt als regisseur het feestprogramma af met ‘Circus in de Branding’. Dat is een eigentijds variétéspektakel voor jong en oud. Pepijn Gunneweg, bekend van de ‘BZT Show’ en de Ashton Brothers, gidst daarbij het publiek langs optredens van onder meer Percossa, Corpus Acrobatics, magiër Niek Takens, jongleur David Severins en musicalster Cystine Carreon.”

Ook Pepijn Gunneweg geeft acte de présence op Club Lourdes. | Foto: PR

“De kerk wordt omgetoverd tot een knus, huiselijk theater,” vertelt een enthousiaste Anne-lyke van den Elshout. Zij is als programmacoördinator van Feest aan Zee ook betrokken is bij de opzet. “Het publiek kan tijdens de voorstellingen ook genieten van een hapje en een drankje. We kunnen plaats bieden aan 350 bezoekers. Er komen ronde tafeltjes waar het publiek omheen zit. Denk aan de informele sfeer van een jazzclub à la jaren twintig of dertig.”

Jazzverleden

Op het programma staan jazzoptredens als ‘Pia, back in Scheveningen’, met Anke Prevoo die de legendarische Pia Beck laat herleven. Ook is er een ‘Kurhaus jazztrip down memory lane’ met muziek van jazzsterren als Miles Davis, Count Basie en Thelonious Monk, die allen ooit zelf optraden in het Kurhaus. De muziek wordt gespeeld door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

“Het is geïnspireerd op het rijke jazzverleden van Scheveningen. Hopelijk springt presentator Mike Boddé dan ook nog even achter de piano,” lacht Prins. Een ander opvallend optreden is weggelegd voor een ‘double bill’ met Sander van de Pavert. Hij komt met een versie van zijn Lucky Foundation Televisiegala en deelt die avond het podium met stand-upcomedian Stefan Pop.

Stilte

Al in 1913 was daar aan de Tweede Messstraat een veelbezochte kapel, die een getrouwe kopie op schaal herbergt van een grot in Massabielle, nabij Lourdes in Zuid-Frankrijk. De bidkapel, een centrum van Mariaverering, is nog altijd een stiltecentrum.

 

De kerk wordt omgetoverd tot een knus, huiselijk theater.
Anne-lyke van den Elshout (programmacoördinator van Feest aan Zee)

 

Tientallen mensen bidden hier dagelijks, steken er een kaarsje op of zoeken er de stilte op. De bijbehorende kerk, nu een rijksmonument, stamt uit 1926 en ligt, net als de kapel, pal naast het Circustheater, luttele voetstappen verwijderd van zee, strand en boulevard, het Kurhaus en het Westbroekpark.

De open gebedsruimte van de Lourdeskerk, een ontwerp van A.J. Kropholler en C.M. van Moorsel, doet sedert 2011 dienst als cultureel centrum nadat het in 2005 de getrouwe eredienst had afgelegd. “Het spits toelopende, hooghouten plafond, bijna als een omgedraaid schip, is erg theatraal,” herinnert Van den Elshout zich van haar eerste ‘confrontatie’ met de kerk, “dat maakte meteen grote indruk op mij.”

Prins: “Vooral die grot vind ik een fenomeen. Contemplatie en fascinatie gaan er hand in hand en dat is precies wat we ook met het programma van Club Lourdes aan Zee beogen.”

Pilot

Met Club Lourdes aan Zee onderzoekt het Zuiderstrandtheater met andere culturele partners uit Scheveningen en passant of een toekomstige vaste plek aan de kust kans van slagen heeft. Prins: “Dit novemberprogramma dient daarvoor als pilot. We willen bekijken of we in de toekomst meer programma’s in de Lourdeskerk kunnen gaan doen. Denk dan bijvoorbeeld aan geconcentreerde periodes in voor- en najaar.”

‘Club Lourdes aan Zee’, donderdag 1 t/m zaterdag 24 november, Lourdeskerk, Scheveningen. Meer informatie: www.zuiderstrandtheater.nl

Standaardportret
Bekijk meer van