Pianist Arthur Jussen terug in Den Haag met Schumann

Arthur Jussen, de jongere van de twee bekende pianobroers, treedt komend weekeinde op met het Residentie Orkest. Er staat Schumann op het programma.

Door

De meeste concerten geven ze nog altijd met z’n tweeën, de pianobroers Arthur en Lucas Jussen. Maar langzaam zijn ze vaker alleen op het podium te vinden. Vrijdag en zaterdag is dat het geval in het Zuiderstrandtheater, waar Arthur (1996) optreedt met het Residentie Orkest (RO). De hoofdmoot is het monumentale ‘Pianoconcert’ van Robert Schumann.

Optreden van Bilbao tot Vancouver

De broers treden op over de hele wereld; alleen van het bekijken van hun agenda voor het komend jaar word je al moe. Moskou, La Coruna, Sevilla, Stettin en Vancouver en dat is dan alleen nog maar januari! O ja, in december doen ze ook nog even Ankara en Bilbao. Maar eerst dus Arthur solo in Den Haag, en ook in het Concertgebouw, want daar treedt hij zondag aan, eveneens met het Residentie Orkest. Dat concert was vorige week al uitverkocht.

Een van de mooiste concerten

Arthur zegt in een filmpje ‘niet te kunnen wachten’ om naar Den Haag te komen. Hij soleerde al eerder bij het RO en dat liep allemaal ‘soepel en in ene hele fijne sfeer’. ‘De Schumann’ noemt hij een van de mooiste pianoconcerten. Het ontstond in 1845. Schumann kwam er pas toe een compleet concert te schrijven na sterk aandringen van zijn echtgenote, de pianiste Clara Wieck. Zij zat aan de vleugel bij de première van het hoogromantische werk in Dresden. Musicologen denken dat het werk model heeft gestaan voor een van de beroemdste pianoconcerten ooit geschreven, dat van Grieg.

Ook nog Strauss en Wagner

Zaterdag gaat, naast Schumann, ook Richard Strauss’ ‘Suite Der Rosenkavelier’. Het is een orkeststuk dat een muzikaal overzicht biedt van de gelijknamige opera. Het langere concert van de vrijdag biedt ook nog muziek van Wagner (stukken uit ‘Lohengrin’) en van Szymanowski.

Arthur Jussen met het Residentie Orkest, vrijdag 6 december, 20.15 uur, zaterdag 7 december, 20.30 uur, Zuiderstrandtheater; meer informatie: www.residentieorkest.nl

Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio? Koop dan donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van