NDT neemt iets meer afstand van choreograaf die recensent aanviel

De Duitser Marco Goecke is voorlopig geen gastchoreograaf meer van het Nederlands Dans Theater (NDT) in Den Haag.  

Door

‘Dat houdt in dat hij het komend seizoen geen nieuw werk meer zal creëren,’ zegt de directie van het NDT in een verklaring. Het gezelschap neemt daarmee iets meer dan voorheen afstand van Goecke, die twee weken geleden in opspraak kwam toen hij in Hannover een recensente besmeurde met hondenpoep. Helemaal breken met Goecke doet het NDT niet. ‘We zullen het uitvoeren van Marco Goeckes bestaand repertoire, gemaakt in samenwerking met de dansers en het team van NDT, voortzetten,’ aldus de directie.

Open brief

Het NDT reageert met de nieuwe stap tegen Goecke op een open brief van vijftig recensenten en kunstjournalisten. Zij vonden de houding van het Haagse gezelschap te slap omdat Goecke tot nu toe niet ondubbelzinnig zijn excuses heeft aangeboden. Hij blijft de bewuste critica verwijten maken. De ondertekenaars van de brief eisen dat Goecke komt met ‘serieus te nemen excuses zónder enige vorm van victim blaming’. Anders zullen ze zijn werk niet meer recenseren. En het NDT moet in actie komen. ‘Van NDT verwachten wij dat u er alles aan doet om uw associate choreographer te bewegen tot het uitspreken van zo’n welgemeend excuus zonder voorbehoud. Daarnaast verwachten wij dat u ook zelf uw verantwoordelijkheid neemt door het ondubbelzinnig op te nemen voor de vrijheid van de kunstkritiek’.
Dat laatste doet het NDT wel, maar of Goecke zal worden opgeroepen tot het maken van echte excuses is onduidelijk. De choreograaf is intussen ontslagen door het Staatsballet Hannover, dat hij leidde. Zijn slachtoffer, Wiebke Hüster van de Frankfurter Algemeine Zeitung, heeft zijn excuses niet geaccepteerd.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van